Tadashi Endo butoh nagymester a Nemzeti Táncszínházban lép fel

2020 január 23. csütörtök, 6:20

A hetvenhárom éves nagymester 2020. január 25-én, a Holdújév estéjén Budapesten lép fel saját koreográfiájában, mely a modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak állít mementót.

HA DÔ – hullámmozgás című előadást Tadashi Endo a Bozsik Yvette Társulatnak készítette az új Nemzeti Táncszínház színpadára

A németországi Göttingenben élő és dolgozó Tadashi Endo az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos és koreográfus, mesterei a butoh tánc megalapítói és ikonikus alakjai, Tatsumi Hijikata és Kazuo Ohno voltak. A butoh tánc a határtalan szabadságot keresi, az univerzumból és belső energiáinkból táplálkozik. Tatsumi Hijikata táncát Akoku Butoh-nak hívta, mely azt jelenti, a sötétség tánca, mellyel nem a félelmet keltő, riasztó sötétséget akarta megmutatni, hanem olyat akart alkotni, ami tisztán japán, őszinte és mély.

Tadashi Endo 25 éve vezeti a göttingeni MAMU butoh központot és járja a világot táncosként, koreográfusként és tanítóként. A HA DÔ – hullámmozgás című butoh előadást Tadashi Endo – Daniel Maia zenéjével – Brazília és Németország után Magyarországon mutatta be a Bozsik Yvette Társulat előadásában. 

A közös bemutató egy 3 éves együttműködés végeredménye Tadashi Endo és a Bozsik Yvette Társulat között, melyet több intenzív butoh workshop előzött meg Budapesten. Az előadás a modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak mementója. Az előadás létrejöttét az NKA Táncművészet Kollégiuma, az EMMI és a Nemzeti Táncszínház támogatta.