Bemutatják José Cura operáját a Zeneakadémián

2020 január 27. hétfő, 13:24

Szerdán mutatják be José Cura Montezuma és a rőthajú pap című vígoperáját a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével a budapesti Zeneakadémián.

Az opera alapjául Alejo Carpentier Concierto Barroco című regénye szolgál, amely Vivaldi Montezuma című operájának születéséről szól. Különleges a mű, hiszen nemcsak az opera születéséről szól, hanem egy szürreális történet is egyben, amelyet egy kubai író kisregényben fogalmazott meg – mondta el Igric György, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészeti ügyvezetője az M1 aktuális csatorna hétfői adásában. Hozzátette: az író fantáziáját megmozgatta az a tény, hogy egy olyan operáról van szó, amelynek sokáig nem tudtak a létezéséről, csak a szövegkönyv maradt fenn, s a 20. században került elő a zenei anyag.

Az opera elképesztő elvárásokat támaszt a közreműködőkkel szemben, ezért is okozott nehézséget megtalálni azokat a művészeket, akik képesek a kihívásoknak megfelelni. Az opera különleges feladatokat ró az énekes szólistákra, összesen 19 szereplője van a műnek, s nem elsődlegesen operai hangokra és operai teljesítményekre van szükség, hanem összművészeti feladatok megoldására – hangsúlyozta a művészeti ügyvezető, hozzátéve: az első előadást José Cura vezényli, aki a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) első állandó vendégművésze. Ez a pozíció tette lehetővé, hogy az MRME mutathatja be és rendezi a produkciót. A főszereplő Matias Tosi bariton Argentínból érkezik.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara további fellépései közül felhívta a figyelmet Eötvös Péter szerzői estjére a Müpában, ahol egyebek mellett az Atlantis című mű hangzik majd el, valamint a Budapesti Wagner-napokra is.

Forrás: MTI, Színház.org