6. éve ad otthont a József Attila Színház az Ádámok és Évák ünnepének

2020 január 29. szerda, 12:23

A program közösség- és közönség teremtő szándékkal indult útnak, és mára hagyománnyá vált. Az alapötlet, ahogy a cím is sugallja: Madách Az Ember Tragédiájához kapcsolódik. (X)

A teátrum színházpedagógiával is foglalkozó alkotói úgy vélték: a veretes drámát színekre bontva, elemezve és azt követően színpadra állítva, kedvet csinálnak mind az olvasáshoz, mind a színházhoz. Sokan Ádámok-gyerekként jártak először a színház falai között, ma pedig barátaikkal térnek vissza előadást nézni.

A fesztivál témája évről évre változik. Az idei esztendőben tanáraik által ajánlott olvasmányaikat dolgozták fel a diákok 10 percben. A lecteurtől a veretes irodalomig minden műfaj képviseltette magát. „A Szent Johanna gimi”, a „Legyek ura” és a „Kőmíves Kelemen balladája” éppúgy feldolgozásra került, mint a „Szegény Dzsoni és Árnika” vagy az „Abigél”.

A legjobb és legdrámaibb előadás díját a Nicola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felsős színjátszó szakköre kapta Az arcnélküli kislány című műért.

Fotó: József Attila Színház

Mi sem mutatja, milyen nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy minden iskola kapott elismerést:

A Bárczi Géza Általános Iskola – „Vadócok színjátszó szakkör” a legmaibb történet díját kapta az Iskolai ikonokért. A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola – „Néris drámások” csapatáé volt a legklasszikusabb feldolgozás: Éljen – Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. műve alapján.

Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola – „Újpesti Táltosok” két elismerést is kapott Segítség, ember! című darabjáért: a leghumorosabb előadás illetve kiemelkedő FIÚ alakítás díját: Rontai Mátyás részére.

A Vizafogó Általános Iskola Színjátszó csoportja Kőmíves Kelemen népballadájával a legkreatívabb előadás címét és a zsűri különdíját vihette haza.

Az Óbudai Nagy László Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1.c osztálya lett a legjátékosabb csapat Ami igaz, az igaz című meséjével.

A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és az „AMI – Felsős irodalmi színpad” Abigélje lett a legmeghatóbb előadás.

Az Újlak utcai Általános Iskola Színjátszó csoportjával szintén két díjat zsebelhetett be: a legszeretetteljesebb előadás és a kiemelkedő LÁNY alakítás díját: Szőllős Virág részére A kis gyufaárus lány meséjében.

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium Bárdolatlanok című feldolgozása lett a legjobb csapatmunka illetve kiemelkedő LÁNY alakítást nyújtott benne Sándor Luca.

A Virányos Általános Iskola – „Mesék kalandorai” színjátszó csoportja Szegény Dzsoni és Árnikája a legsokszínűbb feldolgozás volt és benne Lukács Boldizsár kiemelkedő FIÚ alakítás.

Végül a Budafoki Kossuth Lajos Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – „Nagy Dumás Amatőr Diákszínpada” A Legyek Ura részletével a legtanulságosabb előadás címet kapta.

A gimnazisták március 27-én, a Színházi világnapon mutatják be produkcióikat. (X)