Min múlik egy párkapcsolat? – Schmied Zoltán, Radnay Csilla, Borgula András válasza

2020 január 29. szerda, 14:51

David Ives amerikai drámaíró színdarabja mindannyiunk számára ismerős történetet mesél el. Ismétlődő viták, áthághatatlan íratlan szabályok, piti játszmák, egyetértés, szerelem. Min múlik, hogy hogyan alakul párkapcsolatunk?

Schmied Zoltán / fotó: Gordon Eszter

Alkotók az előadásról:

Az Ismerős történet című nagysikerű előadás két színművészét, Radnay Csillát, Schmied Zoltánt és a rendezőt, Borgula Andrást is megkérdeztük, ők, hogy látják
: 

RADNAY CSILLA: Az Ismerős történet felvillantja egy párkapcsolat minden nehézségét, saját életünk és tapasztalataink köszönnek vissza benne. És azt hiszem, nemcsak számunkra átélhető a színpadon, hanem a nézőtéren ülők is hamar azonosulnak a két főszereplővel. Jack és Ruth nagyon szerethető páros, ami nagyban megkönnyíti, hogy velük nevessünk – és velük sírjunk.

SCHMIED ZOLTÁN: Nem véletlenül Ismerős történet a darab címe – ismerjük, átéltük, van közünk hozzá nagyon is. Mindannyiunk életének leginkább meghatározó motívuma a párkapcsolat, melynek sikere olyan apróságokon is múlhat, hogy az ember levitte-e a szemetet múlt hét kedden; meg olyanokon is, hogy mi határozza meg jobban a gondolkodásunkat: a múlt, a jelen vagy a jövő?

Radnay Csilla, Schmied Zoltán / fotó: Gordon Eszter

BORGULA ANDRÁS: A fiú szereti a lányt, a lány szereti a fiút és mégsem megy a dolog. Ismerős történet, igaz?

Hogyan követhetjük el ugyanazokat a hibákat (pl. szerelembe esünk, hiszünk a másiknak, elvicceljük a problémákat, stb) állandóan?

David Ives olyan mondatokat írt és a Csilla meg a Zoli úgy mondják el őket, hogy még én is elérzékenyülök a próbákon, pedig én csak nevetni szoktam (az mondjuk most is van). Ha voltál már szerelmes, akkor látnod kell, ha nem voltál, akkor meg jobb, ha megnézed még előtte!

Radnay Csilla / fotó: Gordon Eszter

Ajánló a darab elé:

JACK: Az én szüleimet nem izgatja, hogy zsidó vagy.

RUTH: Dehogynem. Az a süket csend az asztalnál, ha szóba kerül valami zsidós dolgom?

JACK: Amúgy is elég sok minden miatt van süket csend az asztalnál. Ezt jelenti a gój szó. „Csend az asztalnál.”

A darab különleges szempontból vizsgálja a párkapcsolatok buktatóit. Hiába ugyanis a nagy boldogság, ha a vallás utunkban áll. Lehet-e boldog egy zsidó lány egy katolikus fiú mellett – akkor is, ha valójában mindketten egyszerűen csak amerikaiak?

Radnay Csilla, Schmied Zoltán / fotó: Gordon Eszter

David Ives színműve most először látható magyar színpadon, és a könnyed, helyenként felszínesnek tűnő párbeszédek mélyén hétköznapi emberi drámák húzódnak meg, melyek mindenki számára olyanok, mint egy Ismerős történet. Minden kimondott szónak jelentősége lehet egy kapcsolat során, és akár egy-egy szerencsétlenül fogalmazott mondat is meghatározhatja az életünk további menetét.

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Radnay Csilla, Schmied Zoltán / fotó: Gordon Eszter

ISMERŐS TÖRTÉNET 

2020 február 8. (szo.) 14.00, február 22. 15.00, március 4. 19.00 / Hatszín Teátrum 

RUTH:   RADNAY CSILLA
JACK:     SCHMIED ZOLTÁN

Író: David Ives
Fordító, dramaturg: Németh Virág
Díszlet, jelmez: Gyarmati Dóra
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Műszaki vezető: Nádasi Iván
Rendezőasszisztens: Kern Dóra
Rendező: Borgula András

Gólem Színház – Pesti Est produkció

jegyek ITT.

Helyszín: HATSZÍN TEÁTRUM
1066 Bp., Jókai u. 6.
www.golemszinhaz.hu
www.hatszin.hu