Emlékek klinikája – Új szereposztással látható a STEREO AKT politikai sci-fije

2020 január 30. csütörtök, 7:00

A STEREO AKT ismét műsorra tűzi az Emlékek klinikáját. Boross Martin rendező szerint mára a mindennapok valóságává vált az, ami a darab írásakor még szinte science fiction-nek tűnt.

Fotó: Dusa Gábor

Az alkotók ajánlója:

Egy agymosó klinika, ahol tudnak a legféltettebb titkainkról és átírják a személyes emlékeinket? Államilag szervezett szemátültetések? Központosított propaganda, ami az élet minden területét elérte? Egy párhuzamos valóságban, esetleg egy disztópikus látomásban járunk, vagy lehet, hogy már most is egy rémtörténetben élünk?

Az ország legnézettebb talkshowjának stábját két ellenálló fegyveres ejti túszul, hogy élő adásban szólalhassanak fel a kialakulóban lévő új társadalmi rend ellen. Áron – az egyik gyanútlan néző – akaratán kívül az események középpontjába kerül.

Fotó: Dusa Gábor

Egy klinikán találja magát, ahol egy életre szóló döntést kell meghoznia: választania kell, hogy szeretne-e az új társadalom tisztes polgárává válni, és az új szemmel élni, amely egy fájdalommentes valóságot kínál azok számára, akik hajlandóak felejteni; vagy visszatér korábbi, esendőbb életéhez. Áron újraéli saját múltjának keserű élményeit.

Emlékeit a klinika személyzete idézi fel, akik vissza-visszatekerik azokat, akár egy filmet, majd segítenek azokat kijavítani, és happy end-re átírni. De milyen árat kell ezért fizetni?

Fotó: Dusa Gábor

Ez az utópia-rémmese azt vizsgálja, hogy létezik-e “boldog tudatlanság”, mik azok a gyenge pontjaink, amelyeken keresztül mindannyian megvásárolhatóvá válunk, és azt, hogy hogyan működik a szándékos izoláció – tényektől, információtól, más kultúráktól, és végső soron egymástól.

Az előadás rendezője, a STEREO AKT művészeti vezetője a színházak függetlenségéért folytatott, #akultúranemzetialap kampány és tüntetés egyik szervezője volt decemberben. Színháza, a STEREO AKT társadalmi ügyekben elkötelezett, párbeszédre és részvételre hívja nézőit.

Fotó: Dusa Gábor

Kritikus szemmel az előadásról:

“A STEREO AKT előadása a közös ügyeinkben tapasztalható félelmeket és hazugságokat vetíti ki a magánember hétköznapi életére (…)minél egyenesebbek, minél szkeptikusabbak, kritikusabbak vagyunk, annál nagyobb eséllyel maradunk magunkra. Jogosan érezhetjük úgy néha, hogy kényelmesebb lenne kompromisszumokat kötni, még akkor is, ha ezek hazugsággal vagy akár önfeladással járnak.” (Szarka Károly, prae.hu)

“Gyönyörűen használják fel a mai magyar közélet és a mindennapi élet ismert retorikáját, aminek egyik alapeleme, hogy ha problémákról, hiányokról beszél valaki, ha kritikát, különvéleményt fogalmaz meg, rögtön belehelyeződik a pesszimista, kilátástalanságot árasztó panaszkodó, vagyis («aki nincs velünk, az ellenünk van»-alapon) az ellenzék-ellenség skatulyájába, (…) a történet minden problémafelvetése releváns.” (Szemerédy Fanni, Revizoronline)

Fotó: Dusa Gábor

Az Emlékek klinikája 2020. február 7-én 20 órakor lesz újra látható a Jurányi Ház (1027 Budapest, Jurányi utca 1.) Színháztermében, majd március 23-án 19 órakor. Jegyek ide kattintva kaphatók.

Szereplők: Hajduk Károly, Hay Anna, Julia Jakubowska/Kőszegi Mária, Ördög Tamás, Terhes Sándor/Kuna Károly.

Zene: Bartha Márk. Látvány: Horváth Jenny. Videó animáció: Karcis Gábor. Operatőr: Táborosi András. Fény: Dézsi Kata/Jankó Mátyás. Hang, videó: Bredán Máté. Produkciós asszisztens: Budavári Réka, Szabó Julcsi, Balogh Zsuzsanna. Producer: Rácz Anikó/Mayer Dániel. Dramaturg: Thury Gábor. Rendező: Boross Martin.