Mese a búsképű lovagról – Készül a La Mancha lovagja az Operettszínházban

2020 január 30. csütörtök, 10:00

Március 20-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a La Mancha lovagját. A musicalt Vincze Balázs rendező-koreográfus álmodja színpadra, mások mellett Szabó P. Szilveszter, Németh Attila, Kerényi Miklós Máté, Serbán Attila, Peller Anna, Nádasi Veronika és Dancs Annamari főszereplésével. A darab olvasópróbáján jártunk.

1971 után 2020-ban újra színpadon a történet

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, egy újabb ünnepre, bemutatóra készülnek a teátrumban, mely fontos és tartalmas mondanivalót kínál. A musical könnyed formában, ám komolyan beszél az életről, a hitről, harcról, reményről. Don Quijote rögeszméje a gyöngék és gyámoltalanok védelme volt.

Fotó: Németh Anna

Cervantes regénye 1605-ben jelent meg, a musical pedig 1965-ben debütált a washingtoni Square Színházban, és a szerzőpáros (Dale Wassermann-Mich Leigh) neve már akkor garancia volt a sikerre. A magyar ősbemutatóra az Operettszínházban került sor 1971-ben, Darvas Iván és Maros Gábor főszereplésével.

Kiss-B. Atilla kiemelte, Darvas Iván annak idején egy interjúban úgy fogalmazott a műről, hogy pont olyannak tartja az előadást, amilyennek a zene ábrázolja. “A prózai és a zenés produkció között az a különbség, hogy utóbbiban a szereplő énekel, ezzel a közlési formával informál a mondanivalóról, tehát csak elénekelve tudnám elmesélni, milyen is ez a darab (…)” – olvasta fel az interjúrészletet a főigazgató.

Fotó: Németh Anna

A La Mancha lovagja rendező-koreográfusa, Vincze Balázs arról beszélt, Erdős Júlia Luca díszlet-, és Fekete Kata jelmeztervezővel összeszokott csapatot alkotnak, ezúttal is együtt dolgoznak.

“Számomra a mű egyik fontos kérdése, hogy kezdhetünk –e valamit a mai világban a lovagi nemeslelkűséggel, tisztasággal, vagy ez az egész csak egy őrült álom? Szükség van rá egyáltalán? A musical főszereplői a XXI.században élnek, de visszarepülnek a XII. századba. Sokkal nagyobb kontrasztot tudnunk így megmutatni, a sötét és a világos oldal is jobban érvényesül.” – avatott be a rendező.

Fotó: Németh Anna

Erdős Júlia Luca díszlettervező elárulta, az egyelőre ‘lélek börtöne’ munkacímen futó kortalan, néhol absztrakt díszlettel készül. Szerinte a La Mancha lovagja fő mondanivalója saját magunk legyőzése, megtalálása.

Fekete Kata a jelmezekről úgy fogalmazott, Sancho Panza és Don Quijote a lélek emberei, a ‘feketeségből’ kezdenek varázsolni, és egyre színesebbé válnak.

Az olvasópróbán részt vett Maros Gábor, az 1971-es ősbemutató Sancho Panzája. A színész elmondta, másodéves főiskolásként kapta meg a szerepet, és azt hitte a hír hallatán, hogy elájul. Rengeteg történetet őriz a próbákról, és a mai napig hálás a színháznak.

Fotó: Németh Anna

Don Quijote/Cervantes szerepében Szabó P. Szilvesztert, Németh Attilát, Nagy Lórántot láthatják majd, Sanchót Serbán Attila, Kerényi Miklós Máté, Sándor Péter alakítja.

Aldonza/Dulcinea jelmezét Peller Anna, Nádasi Veronika és Dancs Annamari ölti magára, a Herceg/Carrasco/Tükörlovag Bálint Ádám, Gömöri András Máté és Angler Balázs lesz.

A musicalben Dézsy Szabó Gábor, Pálfalvy Attila, Petridisz Hrisztosz, Mészáros Árpád Zsolt, Homonnay Zsolt, György-Rózsa Sándor, Kalocsai Zsuzsa, Sz. Nagy Ildikó, Vásári Mónika, Vágó Zsuzsi, Füredi Nikolett, Fekete-Kovács Veronika, Magócs Ottó, Imre Roland és Czikora István László is színre lép.

Fotó: Németh Anna

Vajon tényleg be vagyunk zárva saját elménk, gondolatainknak börtönébe?

Az abszurd közegben megelevenedő mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik.  Az alkotókat az inspirálta leginkább, hogy Don Quijote utazása egyfajta transzcendens, belső utazásként is felfogható egy letűnt kor eszményeinek megidézésében.

Vass Kata / Színház.org