Sztárcsinálók – Szente Vajk rendezésében újra életre kel az első magyar rockopera

2020 január 31. péntek, 10:48

Február elsejétől az UP Újpesti Rendezvénytérben újra életre kel a PS Produkció előadásában Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor alkotása. A darab múltjáról, a próbákról és a független színházakról Simon Edit producerrel beszélgettünk.

A Sztárcsinálók ősbemutatóját 1981-ben tartotta a Rock Színház. A darab népszerűsége  töretlen, több színház is játszotta, és nemzetközi fesztiválokra is meghívást kapott.

Sztárcsinálók / fotó: Kaszner Nikolett

Simon Edit, a Rock Színház egyik alapítója elmesélte, a Sztárcsinálók a Hajógyári szigeten, egy cirkuszi sátorban debütált. „A rockopera műfaját az Evitával honosítottuk meg 1980-ban, melyet  ’81-ben a Sztárcsinálók követett. A Néró-történet rendkívül  izgalmas  volt azokban az években” – avatott be Simon Edit.

A producer elmondta, a darab sokáig repertoáron szerepelt, több helyszínen is játszották, majd a Rock Színház megszűnt. “Ugyanabban az évben 1997-ben láttam külföldön a Vámpírok bálját, és ez az élmény elindította a mai napig tartó folyamatot. Miután a PS Produkciót megalapítva itthon is bemutattuk Polanski musicaljét  magánvállalkozásban,a következő musicalek nem lehettek más darabok, mint a Sakk, majd a We Will Rock You. A három világhírű produkció után viszont mindenképpen magyar darab kívánkozott színpadra, és úgy érzem ez a 39 év, ami az ősbemutató óta eltelt, kötelezett  arra, hogy a Sztárcsinálókat újabb generáció is megismerje .”

Simon Edit középen a WWRY csapattal / Fotó: Nagy Sándor

Simon Edit véleménye szerint a ’80-as években az Evita és a Sztárcsinálók bemutatójától  itthon is egyre jobban fellendült a zenés színházi élet, meghonosították a rockopera műfaját és kedvet adtak  a prózai színházaknak a musicalek, rockoperák játszásához.

„Úgy vélem, ma a nézőknek még nagyobb szüksége van hasonló produkciókra, hiszen a musical és a rockopera a ma embere életérzését fejezi ki és a nézők lelkesednek, sőt rajonganak az összművészeti előadásokért. Nagyon nehéz a musical műfaját jól játszani,  hatalmas energiát, komoly financiális áldozatot és bátorságot kíván ezeknek  a daraboknak  színpadra állítása, különösen  magán, vagy független színházként.”

Sztárcsinálók / fotó: Kaszner Nikolett

Hozzáfűzte: „Az UP Újpesti Rendezvénytér munkatársai miután látták eddigi előadásainkat, befogadtak bennünket és mi pedig örömmel jöttünk, elmondhatjuk, jó kapcsolat alakult ki közöttünk.  Az előző és a jelenlegi Újpesti Önkormányzat vezetése is támogat bennünket. 

Simon Edit arra a kérdésre, hogy Szente Vajkkal milyen a közös munka, úgy felelt: „A Sztárcsinálók az a produkció, melyet kizárólag magyar ajkú rendező tud színre vinni. A Vámpírok bálját, a Sakkot és a We Will Rock You-t Cornelius Baltus rendezte, mi viszont az új bemutatónkhoz mindenképp Szente Vajkot szerettük volna felkérni. Miklós Tibor dalszövegei  erősek, Vajk pedig nagyon ért a színészek nyelvén, egyértelmű volt, hogy őt hívjuk. Ráadásul izgalmasan, újszerű felfogásban állítja színpadra a jól ismert Néró-történetet.”

Sztárcsinálók / fotó: Kaszner Nikolett

Néró dalait elénekelni nagy kihívás. Erről így mesélt Simon Edit: „Szemenyei János őstehetség, ez nem kérdés. Cseh Dávid Pétert láttuk más előadásokban, és meghívtuk a meghallgatásra, ahol bebizonyosodott, tökéletes a szerepere. Károlyi Krisztián neve talán eddig kevéssé volt ismert, de Póka Balázs művészeti vezetőnk, operaénekes, szárnyai alá vette, segített a szerep hangi megformálásában, és egy új „Néró” született, érdemes lesz megnézni.”

Az előadás a Zenés Színházért Közhasznú Alapítvány és az UP Újpesti Rendezvénytér együttműködésével valósul meg. Kentaur lesz a díszlettervező, Túri Lajos Péter jegyzi a koreográfiát. Horváth Kata a darab jelmeztervezője, Madarász János Madár a világítástervező, Balassa Krisztián zenei vezetőként vesz részt a munkában, a művészeti vezető Póka Balázs A rockopera főszerepét váltott szereposztásban Szemenyei János, Cseh Dávid Péter és Károlyi Krisztián játssza, az előadás szereplői a Vámpírok bálja, Sakk és We Will Rock You közreműködői, így már egy összeszokott, sokoldalú társulattal is büszkélkedhetnek.

Sztárcsinálók / fotó: Kaszner Nikolett

A történet az ókori Rómában játszódik, a főszereplő Néró korában, Kr. u. 54-ben kezdődnek az események, Claudius császár uralkodásának utolsó évében, és Néró haláláig tartanak. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt felesége, Agrippina Senecával összejátszva megmérgezi, hogy Agrippina első házasságából származó gyermekét, Nérót tegyék meg császárrá.

Ők ketten, Agrippina és Seneca a sztárcsinálók, az útban lévők eltakarítói, a következő felkenői, majd megbuktatói. Úgy gondolják, az ifjú császárt bábként irányítva, a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja Seneca és Agrippina terveit. Néró felbukkanása, tündöklése, majd bukása minden korban tanulsággal szolgál.

Sztárcsinálók / fotó: Kaszner Nikolett

A rockoperában Egyházi Géza, Sári Éva, Kecskés Tímea, Vecsei László, Angler Balázs, Pavletits Béla, Veres Mónika Nika, Stéphanie Schlesser, Csuha Lajos, Kovács Gyopár, Zsitva Réka, Török Anna, Simon Panna Boglárka, Sándor Dávid, Illés Dániel, Baksa András, Ragány Misa, Ágoston Máté, Scheich Dávid is színre lép.

Színház.org