A szökéssel folytatódik a VígEgyetem

2020 február 05. szerda, 8:00

Február 14-én A szökés után VígEgyetem beszélgetést tartanak a Házi Színpadon.

A Beszélgetés résztvevői: a monodráma előadója, Orosz Ákos, Csuja László rendező és dr. Hajnal Géza egyetemi docens, Gérecz Attila életének és munkásságának kutatója.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A VígEgyetem beszélgetései az aznapi előadásra szóló érvényes jeggyel, illetve a 2019/2020-as évadra szóló bérlettel díjmentesen látogathatók.

A szökés egy ember története az ötvenes évekből, akit 21 évesen egyik napról a másikra politikai okok miatt elfogtak, elítéltek és bebörtönöztek, de ő az áradó Dunán átúszva hazaszökött. Gérecz Attilát, a fiatal szökevényt elkapták, és ismét bebörtönözték, ahonnan 1956. november 1-én szabadult. Szinte azonnal beállt az utcai szabadságharcosok közé. Néhány nap múlva egy T34-es szovjet harckocsiból leadott gépfegyversorozat ölte meg a Dohány utcában. Gérecz Attila költő a forradalom hősi halottja lett.

Gérecz Attila költő saját szökését egy elbeszélő költeményben dokumentálta. Ez a szöveg alkotja az előadás gerincét, amely a Szabadságharcosokért Közalapítvány támogatásával a Maladype Bázison valósult meg. 2016 tavaszától az előadás új helyszínen, a Vígszínház Házi Színpadán látható.