Francia életérzés, elsöprő virtus – Készül a Tajtékos dalok az Operettszínházban

2020 február 06. csütörtök, 6:04

A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Boris Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, lassan születő sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg sanzonjai, regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. Kiss Csaba rendező vezetésével a próbák megkezdődtek, a premiert március 10-én tartják a Kálmán Imre Teátrumban.

A produkció koreográfusa Kocsis Tamás, látványtervezője Berzsenyi Krisztina.

Fotó: Németh Anna

A Tajtékos dalok című, Boris Vian revü alcímű előadást két szereposztással tűzik műsorra, a produkcióban közreműködő művészek között van Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Gubik Petra, Széles Flóra, Kocsis Dénes és Cseh Dávid Péter.

Francia életérzés, elsöprő virtus, ’50-es évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája a Tajtékos dalok sanzonjaiban. A különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba a rendező a zseni életének főbb helyszíneit, az arisztokratikus gyerekkort, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újjáépülő életet, Sartre-t és körét, egyszóval mindent, ami Viant jellemzi.

Aztán a dzsessz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyer betekintést a közönség.

Fotó: Németh Anna

A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal.

A történet – Vian alakjának megfelelő bizarrsággal – a ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül, szinte nem is aludt. Szíve egy moziban állt meg, a regényéből készült botrányosan rossz film tizedik percének próbavetítésén.

Hirtelen felkiáltott és meghalt. Harminckilenc évesen. „Köpök a sírotokra” – ez volt a film címe Vian álnéven írt bestsellere nyomán.

Az Operettszínház előadásában tizenegy Boris Vian-sanzon elevenedik meg. A Tajtékos dalok zenei vezetője Kovács Adrián.

Forrás: Budapesti Operettszínház, Színház.org, MTI