Karády, az örök díva – Emléknapot tartanak a Színészmúzeumban

2020 február 06. csütörtök, 7:00

A hollywoodi sztárokéhoz mérhető az a népszerűség, amelyet bő egy évtizedes művészi pályája alatt Karády Katalin kivívott magának a múlt század derekán.

Rajongói verseket írtak hozzá, lefestették, megvárták fellépései után, aláírt fényképeit gyűjtötték, kiadott dalait énekelték, sőt külsejükben is megpróbáltak hasonlítani az imádott művésznőre. Megalakult a KKKK, a Karády Katalint Kedvelők Klubja, mely a korabeli sajtó szerint 136 helységben működött. Egyedül Kolozsvárott 6800 tagot számláltak. Rendelkeztek nyomtatott levélpapírral, körpecséttel, volt indulójuk, tagsági igazolványuk, alapszabályuk.

A kettős évfordulóra Karády Katalin fotóiból falinaptár készült, amely megvásárolható a Bajor Gizi Színészmúzeumban és a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándékboltjában.

A második világháború után Karády Katalin pályája egyre inkább háttérbe szorult. Az általa képviselt nőtípus már nem felelt meg a kommunizmus eszményképének, ezért inkább a tengeren túlon keresett új hazát. Visszavonult a filmezésől, a szinpadtól és New Yorkban telepedett le. A háborút követő generáció már csak kopott filmszalagokról és hanglemezekről ismerhette. Az évek múlásával azonban cseppet sem halványodott a díva emléke, sőt egyfajta Karády-reneszánsz vette kezdetét. Az első, 1979-ben kiadott Hungaroton nagylemez óta folyamatosan jelennek meg újságcikkek, kiadványok, filmek, hanghordozók, weboldalak, rajongói csoportok – öregbítve a színésznő hírnevét. Azt, hogy Karády emléke nem fakul, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2019/2020-as évadban legalább négy színházi produkciót ihletett meg karizmatikus személye. (Magyarországi Szerb Színház – Hamvadó cigarettavég, Centrál Színház – Ópiumkeringő, Darvasi László: Karády zárkája, Pótszék Társulat – KarÁDY-Varázs.)

Február 8-án, a színésznő halálának 30., születésének 110. évfordulójára emlékeznek a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az egész napos program keretében a látogatók megtekinthetik Karády Katalin relikviáit, gyűjtök és rajongók elhozzák becses darabjaikat, bemutatkozik a debreceni Karády Katalint Kedvelők Klubja és egykori barátok, szemtanúk mesélnek a művésznőről, végül a Nemzeti Filmarchívum filmvetítésével zárul az esemény.

A részletes műsortervet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján ismerhetik meg az érdeklődők, ITT!

A fenti sorok szerzője: Péter Zsolt