Egy német sors – Élete első monodrámájában látható Molnár Piroska

2020 február 10. hétfő, 6:30

Az előadás Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője voltam című könyve alapján készült Máté Gábor rendezésében, főszerepében Molnár Piroskával. A bemutatót február 1-jén tartották a Hatszín Teátrumban.

Ajánló a darab elé:

Brunhilde Pomsel 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba. Nem elvi meggyőződésből, kizárólag a karrierje érdekében. A Propagandaminisztériumhoz került, Joseph Goebbels titkárnője lett. A deportálásokból semmit sem látott. Nem tudott a koncentrációs tárborokról. Arról sem, hogy a Propagandaminisztérium meghamisítja a híreket. Goebbels szövegeit gépelte ugyan, de érteni nem értette. „Jelentéktelen kis pontnak” látta magát, aki, ha akart volna, akkor sem tudott volna szembeszállni a hatalommal.  Nem érzi magát bűnösnek.

Az előadás szövegkönyve Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője voltam című könyvének, Győri László fordításának felhasználásával készült.

Christian Krönes, Olaf Müller, Roland Schrotthofer és Florian Weigensamer / Blackbox Film & Media Productions „A German Life” című dokumentumfilmje alapján (www.blackboxfilm.at).

Molnár Piroska szavaival az előadásról:

“Elég nagy port kavart ez a történet. Könyvben is kiadták, és dokumentumfilm is készült belőle. A néni, akiről szól, 106 évig élt, és 102 éves korában publikálták az elbeszélését. Goebbels titkárságán dolgozott, mint gépírónő. A háború végén, amikor az oroszok elfoglalták Berlint, a buchenwaldi koncentrációs táborba vitték azokat, akiket a náci rádióban találtak. Őt 5 évig tartották ott. Nagyon sokáig élt. Megpróbálja elmondani, hogy fiatalon miképp lehet a lelkesedéstől és a nem gondolkodástól belekeveredni olyan dolgokba, amelyekről később az ember már felnőtt szemmel látja, hogy mennyire felesleges volt, mennyire nem kellett volna. Nagyon érdekes dolog ez. Azt mondja egy helyen: lelkesedtünk a Führerért, tapsoltunk neki, és őszintén szólva eszünkbe sem jutott, hogy mit zúdít majd ránk. Tehát em gondolkodtak, csak fiatalként lelkesedtek. Azt mondja, meg sem hallották, mit mondtak nekikHitlerék, csak arra figyeltek, hogyan mondták” – nyilatkozta a kultúra.hu-nak.

A színésznő szerint az Egy német sors témája nagyon aktuális, sokszor tapasztalni szerinte most is azt, hogy egy „éretlenebb fiatalt képes elsodorni egy téveszme”. “A történelem pedig ismétli magát, állandóan belelépünk ugyanabba a folyóba… Sajnos pesszimista vagyok. A görögök is megmondták, hogy az ember nem változik, csak a körülményei […] A tömegnek pedig vágya is, hogy uniformizálják, hogy mondják meg, mit csináljanak, így gondolkodni sem kell és a felelősség terhét is lesöpörhetik magukról” – fejtette ki a Deszkavíziónak.

A produkció legközelebb február 27-én 19.00 órakor látható a Hatszín Teátrumban.

Fordította: Zöldi Gergely
Dramaturg: Török Tamara
Díszlet: Cziegler Balázs
Jelmez: Tóth Hajnalka
Plakát: Csáfordi László
Rendező munkatársa: Kis-Kádi Judit

Rendező: Máté Gábor

Fotó: Medveczki Tamás