Eldorádó a József Attila Színházban – Interjú Mátyássy Szabolcs zeneszerzővel

2020 február 10. hétfő, 11:47

Bereményi Géza kultfilmje, az Eldorádó színpadi változata Funtek Frigyes rendezésében debütál a József Attila Színházban. Az előadás egyik különlegessége Mátyássy Szabolcs zenéje.

Hogyan fordít le egy zeneszerző egy ilyen legendás filmet a muzsika nyelvére?
Funtek Frigyes rendezővel és Bereményi Gézával elég pontosan átbeszéltünk minden elképzelést. Ez egy nagyon szikár és karcos történet. Tulajdonképpen egy tragédia komikus helyzetekkel, ezért olyan hangszerelést kerestem hozzá, ami zenében koherens a mondanivalójával. Ezért gondoltam úgy, hogy egy vonósnégyesre kellene az egészet írni, mert a vonósnégyesnek megvan az a különlegessége, hogy kamaraszinten és szólisztikusan is működik, és közben pedig mégis egyfajta zenei szövetként is részt tud venni a színdarabban.

Funtek Frigyes, Mátyássy Szabolcs és Bereményi Géza az Eldorádó olvasópróbáján / Fotó: József Attila Színház

Olyan, mintha zenével illusztrálnád a darabot?
Nem. Ez nem egy alapvetően kísérőzene és nem is egy melodramatikus leképződése a történetnek zeneileg. Azt az egyensúlyt próbáltam megtalálni, hogy a szöveg, a történet és a zene hogyan tudja egymást emelni, tartani és kiegészíteni, úgy, hogy nyilván egyik sem tolakodik a másik elé.

Színészként kezdted a pályafutásod, segít ez egy ilyen felkérés esetén?
A színészet abban segít, hogy talán könnyebben bele tudok helyezkedni azokba a dolgokba és helyzetekbe, amiket a színpadon látok, tehát nem feltétlenül külső szemként érkezem, hanem ez egyfajta összművészeti gondolkodást eredményez nálam.

Nagy várakozás és érdeklődés övezi a készülő előadást. Túl ez első összpróbán hogyan ajánlanád a közönségnek?
Sok ember ismeri, látta az Eldorádót, beleégett kulturális gondolkodásunkba. Bereményi Géza többször átdolgozta az eredeti forgatókönyvet, de most egy teljesen újragondolt változatot ismerhet meg a közönség. Az alaptörténet nyilván hasonló, de ez kiegészül új karakterekkel, jelenetekkel. Azon kívül, hogy remek színészek játsszák; azt az életérzést, ami Géza tapasztalatain, gyerekkorán és emlékein alapul, azt a rendező, Funtek Frigyes teljes mértékben érzi, és nagyon pontos instrukciókkal tudja átadni a színészeknek. Remélem, a zene abban is segít, hogy még jobban ki tudjon teljesedni a történet, és egy nagyon komoly, mély, ugyanakkor rendkívül komikus helyzetekkel tarkított előadás születik.

Az Eldorádót február 8-án tűzte műsorára a József Attila Színház.