Bán Bálint: “A Télikertben minden mozdulatnak szimbolikus jelentése van”

2020 február 11. kedd, 9:04

2015 óta a Thália Színház társulatának tagja, ahol harmadik bemutatójára készül az évadban. Bán Bálintot a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

Idei első bemutatód a Bernd Róza volt a Télikertben, ahol jelentősen kisebb a játéktér. “A színpad méretéhez mindig viszonyulni kell. Amikor nagyszínpadon játszunk, fel kell nagyítanunk a gesztusainkat, fel kell hívnunk magunkra a figyelmet. Ott teljesen mást jelen egy-egy finom mozdulat, mint itt. A Télikert 141 nézőre lett tervezve, a színpadnak nincs valódi mélysége, emiatt nagyon elöl vagyunk, és a tér is statikus. Itt minden mozdulatnak szimbolikus jelentése van. De maga a szerep megformálása nem volt más, mint bármelyik másik darabban” – mondta Bán Bálint.

Február 8-án mutatták be a Mady Baby című darabot Radnai Márk rendezésében a Jurányiban. “Ez egy háromszereplős előadás, amelyet Hartai Petrával és Mózes Andrással játszunk. Egy elég véres és kegyetlen drámáról van szó. Három ember történetét dolgozza fel, akik Írországba utaznak Romániából, kiszolgáltatottságuknak köszönhetően ismerkednek össze, és teljesen egymásra lesznek utalva. A két férfi kegyetlenül kihasználja a nőt, de valójában mindhárman ezt teszik egymással, és a történetük tragédiába fordul” – árulta el a színész az előadásról.

Április elején a Gyilkosság az Orient expresszen premierjét tartják a Thália Színházban. “Ugyan még nem volt olvasópróba, de már decemberben kézhez kaptuk a szövegkönyvet, mert a rendező, Szirtes tanár úr egy nagyon különleges színházi formát képzelt el, amihez ennyire előre kell gondolkoznia. A bemutató április 4-én lesz a Thália nagyszínpadán, a próbák pedig február 10-én kezdődnek” – számolt be Bán Bálint.

A teljes interjú itt olvasható.