Nemzetközi Műhelyek az Utcaszínházi Alkotóközösség szervezésében

2020 február 12. szerda, 16:19

Két összefüggő, mégis önmagukban is egyedülálló színházi műhelyfoglalkozást rendeznek február végén a Fűszer&Csemegében.

A Flow in Theatre elnevezésű, elméleti és gyakorlati részekből álló műhelymunkát február 22-én és 23-án Simon Balázs vezeti angol nyelven, ahol a résztvevőkkel a színház pszichofiziológiai hátterét járja körbe. A tréning szervezői megpróbálják a színházi keret segítségével kézzelfoghatóvá tenni összekapcsoltságunkat és metodikát keresni a figyelmes csoportműködés stabilizálására. A résztvevők megismerhetik a bevonódás és a kognitív értelmezés skáláját, valamint a bevonódás fennmaradásának alapvető törvényszerűségeit. A folyamatot a norvég Overskudd jóvoltából műszeres mérés is segíti.

   Koreográfus és táncos szívritmus képlete alkotás közben

Ehhez szervesen kapcsolódik február 24-29-ig az európa hírű Kud Ljud színházi csoport egy hetes mesterkurzusa a Metamorphosis. A workshopot a Ljud kollektíva irányadó személyiségei, Grega Mocivnik és Juri Torkar vezetik, akiket ma a legismertebb független színházi alkotók között tartanak számon Szlovéniában.

Az öt napos munkafolyamat egyrészt workshop módszertani kutatás, másrészt egy új interaktív előadás technika kimunkálása, amely során az irányítást vállaló személy egy audiokommunikációs rendszeren ad utasításokat a színészeknek; mintegy megsokszorozza a valós idejű interaktivitást, és varázslatos szinkronitást tesz lehetővé a köztéri intervencióban részt vevő csoport számára. Az Utca-SzAK ezt a rendszert két saját eszközzel tágítja ki, a maszkokkal, és új elemként, a szívritmus csoportos online mérésének kivetítésével. A tréning egy köztéri performansszal zárul február 29-én 15 órakor.

Kud Ljud társulat

Az elmúlt években a Riote2 platform tagjaiként a Ljud és az Utca együtt fejlesztette tudását, amely során egy teljesen új, interaktív szerkezetű előadásforma kezdett körvonalazódni A két esemény valójában a társulatok közös kutatómunkájába nyújt bepillantást nyilvános workshopok formájában. A Ljud még nem járt nyilvános workshoppal Magyarországon, ezért a folyamatba külsős résztvevők is bekapcsolódhatnak. A workshopot elsősorban előadóművészeknek ajánlják, de nyitott bárki számára, aki ambíciót érez magában.

A jelentkezés rövid életrajzzal lehetséges, és elengedhetetlen egy előzetes mérés az overskudd szenzoraival, amelyet a norvég partner díjmentesen biztosít a résztvevőknek. A jelentkezéseket az utcaszak@gmail.com email címre várják a szervezők.