“Igyekszünk nagyon különböző embereket összeszedni” – Vajdai Vilmos a Nagy Színészversenyről

2020 február 12. szerda, 7:51

A TÁP Színház egy hétvégére beköltözik a Trafóba. Vajdai Vilmos alapítót a Librarius kérdezte.

A librarius.hu cikkéből:

Február 14-én a különböző magyar korrupciós történeteket egybegyúró Korrup Schőnt adják elő, másnap pedig a Nagy Színészverseny látható. “Ez a Minden Rossz Varietének egy mellékágaként indult. Ahogyan a Varietében, úgy ebben is kezdetben nagyjából a résztvevők háromnegyede kőszínházi színész volt, a többiek pedig független színházasok, illetve teljesen civil emberek, ez az arány mostanra teljesen megfordult. Ennek az előadásnak Ruszina Szabi az egyik atyja, többnyire ő találja ki a feladatokat, de most ismét csatlakozik hozzánk Schönberger Ádám, aki régi alkotótársam és a műsorvezetést is együtt csináltuk” – mesélte Vajdai Vilmos a Nagy Színészversenyről.

Fotó: Kummer János/vs.hu

“A Minden Rossz Varieté egyik alapja az, hogy nem készülünk rá, csak annyira, hogy az előadás előtti hetekben találkozunk, ilyenkor mindenki hoz egy-egy számot vagy jelenetet, ezekből pedig kiválasztjuk a legrosszabbakat, ami a mi esetünkben a legműködőképesebbeket jelenti. Én amúgy nem kifejezetten szeretem az improvizatív színházat, de ez egy kicsit más: pici, szellemes színészi feladatok jönnek egymás után, némelyiket meg sem kell csinálni, mert már önmagában annyira vicces a feladat” – árulta el a társulat vezetője.

A verseny zsűrijéről Vajdai Vilmos elmondta: igyekeznek nagyon különböző embereket összeszedni, a régi alapzsűri tagjai Hegedűs D. Géza, Molnár Gál Péter, Karsai Gyuri, az EzüstHigany nevű TÁP-os fiú és egy nyúl voltak. “A nyúlfej sajnos elveszett, úgyhogy itt is üzenem, hogy ha valaki tudja, hogy merre van, akkor legyen olyan kedves, jelentkezzen nálunk. Karsai Gyuri újra velünk lesz a zsűriben, ahogyan Artner Sisso, Székely Kriszta és Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke is és az elmaradhatatlan Ezüsthigany (Horváth Kálmán) is. Azt is el szoktuk dönteni előre, hogy ki nyerje a versenyt, őt pedig a zsűri egy része nyíltan támogatja, másoknak meg éppen próbálnak keresztbe tenni. Ennek az előadásnak fontos része a játék, és ez kicsit hiányzik most a működésünkből” – összegzett a TÁP Színház direktora.

Vajdai Vilmos arról is beszámolt, hogy a hétvégén mutatják be a Küllő Nóra című darabot, amit Ionesco Különórája alapján írt Mozsik Imre, majd májusban Nagy Lili filmrendezővel ugyanazt a darabot különböző szemszögből kétszer megrendezik, aztán “egy nagy fakanállal megkeverik”. Szeptemberben lesz A menedék bemutatója a Trafóban, aminek már volt egy kamaraszínházi előadása, de azóta le kellett cserélniük néhány szereplőt, akik már nem érnek rá. Vajdai márciusban Prágában rendezi meg a Jövedelmező állást Osztrovszkijtól.

A teljes interjú itt olvasható.