Négy év után újra látható Feledi János Rekviemje

2020 február 14. péntek, 10:00

Márciusban a Nemzeti Táncszínházban lesz újra látható a Feledi Project 2016-ban bemutatott Rekviem című előadása.

Az alkotók ajánlója:

“Ha valaki meghal,
az csak úgy tűnik, mintha meghalt volna.
Továbbra is tökéletesen eleven marad a múltban,
éppen ezért nagy butaság,
ha az emberek sírnak a temetésén.
Minden egyes pillanat, a múlt, a jelenés jövő,
mindig is létezett és mindig létezni fog.”

(Kurt Vonnegut)

Fotó: Szigeti László

Szeretteink elmennek. Nehezen fogadjuk el, hogy ez is hozzátartozik az emberi léthez. A nemlét az élőnek felfoghatatlan, ezért félelmetes. Nem tudjuk, mi történik a halál pillanatában, de a remény, hogy talán van folytatás, enyhítést ad.

A darab főszereplője a nő, az ember, akinek el kell hagynia a földi életet, az eddig általa ismert létformát. Előbb a döbbenet, aztán a küzdés, majd a pánik félelem, a feladás és a végén a megbékülés.

Az előadásban szereplők oroszlánként küzdenek az elmúlás ellen, kapaszkodnak a maradásba, végül beletörődnek az életbe.  Amikor elfogadják a megváltozhatatlant, felszabadulnak, és kétségek nélkül továbblépnek az ismeretlenbe.

Fotó: Szigeti László

A négy évvel ezelőtti premier után most felújított változatban láthatja a közönség a Feledi Project koreográfiáját REKVIEM címmel. Az előadás március 4-én a Nemzeti Táncszínházban lesz látható a 20. jubileumi Budapest Táncfesztivál programjában.

Érdekesség, hogy az előadás zenéjét Balázs Ádám magyar származású Hollywoodi zeneszerző komponálta, aki először készített magyar társulatnak táncelőadáshoz zenét. Több amerikai és hazai filmnek és sorozatnak szerezte a zenéjét, Hősök Útja című munkáját 2006-ban a Carnegie Hallban is bemutatták.

Fotó: Szigeti László

Előadók, táncművészek: Fehér Laura, Horváth Zita, Hoffmann Luca, Nagy Emese, Safranka-Peti Zsófia, Tóth Brigitta.

Fény: Stadler Ferenc, Hepkó Miklós. Díszlet, látvány: Minorics Krisztián. Zeneszerző: Balázs Ádám. Rendező-koreográfia: Feledi János.

2020. március 4., 19:00
Nemzeti Táncszínház