Ókovács Szilveszter: “Az Eiffel Műhelyház a jövőnk”

2020 február 16. vasárnap, 8:54

Március végén hivatalosan átadják az Eiffel Műhelyház Bánffy-termét, nyáron a tervek szerint a műhelyeknek szánt hátsó részen is befejeződnek az építési munkálatok. Az Operaház átadására 2021 végéig kell várni – Ókovács Szilveszter főigazgatót a kultura.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

“Az Eiffel 2013 óta szívügyünk. 2015 őszén már itt voltunk mindannyian –zenekari muzsikusok, énekesek, táncosok – egy csarnokfoglaló szeánszon. Akkor még hátravolt a terveztetés, a közbeszerzési eljárás, amely során kiválasztottuk a kivitelezőt. A tavalyi első próbaüzem negyven előadásának csaknem tizenötezer nézője erősítette meg a hitemet, hogy az Eiffel Műhelyház a jövőnk: az opera és a balett műfaj kapujának szélesre tárása során a legnagyobb horderejű lépésünk éppen ez a projekt. Ez már a célegyenes, tényleg csak pár hétre vagyunk az Eiffel hivatalos átadásától” – mondta a főigazgató.

Ókovács Szilveszter hangsúlyozta: a Bánffy-terem február elejére nem jutott a kívánt állapotba, kilencven százalékos készültségben pedig már nem akarnak átvenni objektumot. “Kivárjuk inkább a márciust, az addig meghirdetett előadásokat hatalmas nehézségek árán átcsúsztatjuk tavaszra. Így is marad az Eiffelben egy pár zártkörű este, ám a hivatalos átadással hamar véget ér majd a próbaüzem második, rövidebb szakasza. Operapremierek, balettbemutató, prózai oratórium és több repertoárprodukció sorozata is megy majd itt tavasszal, csak a tervezettnél kicsit sűrűbben” – tette hozzá.

A főigazgató elmondta: a tavaly nyári kormányülésen az Operaház épületének 2021 végéig szóló átadásának dátumát hagyták jóvá. Ezzel terveznek, ami azt jelenti, hogy még legalább egy teljes évadot kell kihúzniuk az Andrássy úti épület nélkül. “Nem könnyű, hiszen ideális esetben három évre előre tervezünk. Azt szoktuk mondani, ha egy évvel a bemutató előtt nincs meg a tervelfogadás, már késésben vagyunk. A Covent Gardenben épp a 2023-as év őszére egyeztetik a díszletépítési időpontokat. Egészen más ritmusban működik az európai operaházi élvonal, van még hova fejlődnünk e tekintetben, ám ehhez biztosan működő házak, évekre előre garantált költségvetés és szerződések szükségesek” – mutatott rá Ókovács Szilveszter.

A teljes interjú itt olvasható.