Kortárs Magyar Dráma-díj: Máté Gábor, Spiró György és Tompa Andrea mond laudációt

2020 február 18. kedd, 12:21

Kiderült, kik mondanak laudációt a Radnóti Zsuzsa által alapított Kortárs Magyar Dráma-díj átadóünnepségén: Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója; Spiró György író; Tompa Andrea író, kritikus.

2020-ban három díjat ítélt oda az „Alapítvány a kortárs magyar drámákért” kuratóriuma (Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor, Radnóti Zsuzsa). A Kortárs Magyar Dráma-díj átadóünnepségére 2020. február 25-én (kedd) 15 órától kerül sor a Rózsavölgyi Szalonban.

Radnóti Zsuzsa / Fotó: Gordon Eszter

A Kortárs Magyar Dráma-díjat Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye, életművének gondozója alapította. Először tavaly ítélték oda, akkor az Egy piaci nap (Radnóti Színház) színpadi szövegéért kapta Mohácsi János, Mohácsi István, Závada Pál, illetve a Megfigyelők című darabjáért (Trafó) Kelemen Kristóf. Idén három díjat osztanak ki.

“Széttöredezett a világ, nem lep meg, hogy mozaikokból áll össze a színházirodalom is. Sokszor megesik, hogy társulatok hoznak létre előadásszövegeket, és színdarab lesz belőlük aktuális társadalmi hatással. Az alapítvánnyal az volt a célom, hogy olyan darabokat – íróikat, létrehozóikat – támogassak, amelyek jelenre ható társadalmi, történelmi folyamatokat tudnak megfogalmazni, felszínre hozni.

Örkény István szelleme nagyon is inspirálta a díjalapítást, a döntéshozatalt. Kurátortársaim – Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor – vetették föl, hogy az ő szellemiségének mégis valamilyen módon jelen kell lennie. Ők találták ki, hogy a díjátadás napja kötődjön vagy közelítsen február 24-éhez, amikor a Tóték ősbemutatója volt – Kazimir Károly rendezésében – a Thália Színházban 1967-ben. A Tóték mondanivalójában pontosan azt képviseli, amit én rendkívül fontosnak tartok a színpadon látni: valamit elmondani erről az országról, a történelemről, a magyarok karakterológiájáról, amilyen például Tót Lajos is, aki sokáig tűri a hatalmi arroganciát, aztán hirtelen fellázad” – nyilatkozta korábban Radnóti Zsuzsa.