Rekordidő alatt adta össze a közönség a színházi díszlet árát

2020 február 18. kedd, 12:03

Rendezd be Jimmyék kecóját felkiáltással indított közösségi finanszírozási kampányt a StageHive-on egy fiatal hazai alkotócsapat, a NESSZ.

Kevesebb, mint öt nap alatt gyűjtötte össze a NESSZ alkotócsoport azt az összeget, amely első színházi bemutatójuk, a Nézz vissza haraggal díszletéhez szükséges. Az előadás létrejöttét az NKA is támogatta, de a minőségi alkotómunkához szükséges anyagi háttér előteremtését közösségi finanszírozás segítségével szerették volna kiegészíteni. Ehhez a tavalyi évben indult előadó-művészeti közösségi platformot, a StageHive-ot hívták segítségül.

A kampány célja, hogy a közönség támogatásával összegyűlt pénzből a csapat berendezhesse Jimmyék lakását, vagyis, hogy meg tudják venni a díszletelemeket, kellékeket, és jelmezeket vásárolhassanak. 555 eurót tűztek ki célul, a közösségi finanszírozás szabályainak megfelelően pedig cserébe változatos ajándékokat – személyre szóló videóüzenetet, kitűzőt, az előadásra szóló jegyet és próbalátogatást – ajánlottak fel a támogatóknak.

A Nézz vissza haraggal produkciót Pigler Bence rendezi, a szerepeket Barna Zsombor, Osváth Judit, Pájer Alma Virág, Tzafetás Benjámin és Kerekes József alakíta. Barna Zsombor új szerepkörben is kipróbálja magát: nem csak színészként, hanem fordítóként is jegyzi a darabot.

Az előadásról a csapat így ír a kampányban: “John Osborne 1956-ban írt, Dühöngő ifjúság című drámája az akkori fiatalság kilátástalan helyzetéről, egzisztenciális és morális válságáról szól. Természetesen sokat változott a világ az elmúlt 64 évben, de valahol mégis ugyanolyan maradt. Azt érezzük, hogy bár a mű nemigen tekinthető már kortársnak, a mondanivalója, az alapfelvetése igenis érvényes a mai fiatalságra, a mi generációnkra.”

A NESSZ február 7-én töltötte fel a kampányt, azonnal megkezdték a hatékony munkát a StageHive által javasolt módszerek szerint, másnap már a célösszeg fele összegyűlt, tíz nap alatt pedig meg is haladták azt, eddig 128%-os eredménnyel. A szabályok szerint 21 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kampány indítói elérjék a célt, majd – siker esetén – újabb 15 nap arra, hogy “túlgyűjtsék“ magukat. Márpedig ilyen tempóban a NESSZ elérheti akár az 1000 eurót is, ami óriási eredmény és biztató példa tudna lenni a mai, nehezebb színházfinanszírozási körülmények között.

A StageHive-on jelenleg két másik kampány is fut, hasonlóan szép eredményekkel. A Tekergők Társulat Pletyka Tanya című előadásának kampánya – mely eddig 31%-on áll – abból a szempontból is izgalmas, hogy a csapat a StageHive-on találta meg menedzserét. A SightSingers Társulat kuplé- és sanzonestjére is adományozhatnak a csapat kedvelői és az érdeklődő nézők, ők eddig közel 700 eurót gyűjtöttek.

A kampányt itt érheti el: https://stagehive.eu/en/campaign/79