Három előadás premierjére készül a Katona

2020 február 19. szerda, 7:00

Február 22-én tartják a 2020-as év első premierjét a Sufniban (Az átnevelhetetlen), március 6-án A császár bemutatójára kerül sor a Kamrában, március 7-én pedig a Poppea megkoronázását mutatják be a nagyszínpadon.

Fullajtár Andrea / Fotó: Horváth Judit

Az átnevelhetetlen című, Anna Politkovszkajáról szóló monodrámát Fullajtár Andrea adja elő. Rendező: Pelsőczy Réka. Fordította: TörökTamara és Szieberth Ádám

Stefano Massini, a kortárs olasz színház egyik legjelentősebb szerzője nem sokkal Anna Politkovszkaja halála után monodrámát írt az újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján. Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló, 2018. végén Magyarországon is megjelent. Fullajtár Andrea kelti életre az elszánt és bátor, ám a rezsimmel szemben mégis védtelen újságírónőt, aki hol tárgyilagosan, hol döbbenten, hol humorral és iróniával beszél az általa átéltekről és látottakról.

Díszlet-jelmez: Kálmán Eszter. Dramaturg: Török Tamara. Dramaturg gyakornok: Huszár Dóra. Videó: Török Marcell. Zenei vezető: Vajdai Vilmos. Fény-hang: Balázs Krisztián. Hang: Párizs Misha. Asszisztens: Hornung Gábor.

A császár – próba / Fotó: Horváth Judit

Március 6-án A császár bemutatójára kerül sor a Kamrában. A Ryszard Kapuściński művei alapján készülő előadást Zsámbéki Gábor állítja színpadra. Fordította: Nemere István és Gimes Romána.

Szereplők: Bán János, Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Szacsvay László, Vizi Dávid.

“Egy kis japán pincsi volt. Lulunak hívták. Joga volt a császári ágyban aludni. A különféle szertartások idején el-elszökött a császár térdéről, és az előkelőségek cipőjére pisilt. Az uraknak nem volt szabad megrezdülniök, semmiféle mozdulatot nem tehettek, amikor érezték a nedvességet a cipőjükben. Tisztem szerint az álldogáló uraságok között kellett járnom és letörölnöm a vizeletet a cipőjükről. Ehhez volt egy atlasz törlőrongyom. Ez volt a munkám tíz éven keresztül” – olvashatjuk Ryszard Kapuściński A császár című riportkönyvében, amely Hailé Szelasszié etióp birodalmának végnapjairól számol be.

Díszlet: Khell Csörsz. Jelmez: Szakács Györgyi. Zene: Dargay Marcell. Dramaturg: Török Tamara. Asszisztens: Tóth Judit.

Március 7-én Székely Kriszta rendezésében mutatják be a Poppea megkoronázását a nagyszínpadon. Írta: Claudio Monteverdi – Dinyés Dániel – Závada Péter – Szabó-Székely Ármin.

Szereplők: Pálmai Anna, Rajkai Zoltán, Nagy Ervin, Jordán Adél, Kiss András m.v. / Cseh Antal m.v., Csoma Judit m.v., Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Kiss Eszter, Samudovszky Adrián e.h.

Néró akarja Poppeát. A császárt nem lehet visszautasítani. Mindenkin és mindenen átgázol, hogy a kétes hírű nőt maga mellett tartsa. Senki nem korlátozhatja az akaratát. Poppea meglátja a helyzetben a lehetőséget: császárnő akar lenni. És egyetlen túlkapás száz másiknak nyit utat. Monteverdi háromszáznyolcvan éves operája és a most készült átirat is ezt a kérdést teszi fel: Mi az a kiismerhetetlen, különös erő, ami egymás felé hajtja az embereket? Omnia vincit amor.

Látvány: Balázs Juli. Jelmez: Tihanyi Ildi. Konzulens: Orbán Eszter. Dalszöveg: Závada Péter. Dramaturg/Szövegkönyv: Szabó-Székely Ármin. Zenei vezető/hangszerelés: Dinyés Dániel. Súgó: Fejes Vera. Ügyelő: Héricz Anna. Asszisztens: Tiwald György.