Bereményi Géza volt a JaSzalon vendége

2020 február 20. csütörtök, 12:47

A JaSzalon februári vendége az Eldorádó írója, atyja – a sokszínű Bereményi Géza volt. A Teleki téri piac titkain túl bepillanthattunk a Bereményi családéba is. Első novelláskötetéből, A svéd királyból senki nem kért a családban, írói munkásságát nem sokra értékelték. Piaci mércével, értelmiségi létében semmi bóni nincs. (X)

Huszárik Kata, Bereményi Géza / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A közönség és a szakma azonban szerette Bereményi első kötetét. Három, számára meghatározó felkérést hozott: egy amatőr színitársulatnak írt darabot, így lett színházi ember.

Bereményi Géza / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Filmgyár kárára tanulta meg a filmes forgatókönyvírás művészetét: nagy bukást bezsebelve. Ugyanebben az időben hozta össze az élet egy kőbányai rajztanárral, akit nagy lendülettel győzködött: zenészi ambícióit az ő szövegeivel építse. A kezdő zenész megijedt: egy belügyest állítottak rá, így megadta magát. Cseh Tamás hamar befutott, és Bereményi Géza kénytelen-kelletlen megtapasztalta a dalszöveg írók sanyarú sorsát: a közönség úgy véli, az előadó és dalszerző egy és ugyanaz a személy.

Huszárik Kata / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Teleki téren töltött évek sokszor, sokféleképpen életre keltek. Novellás kötetből lett film, abból színházi ősbemutató, majd három új változatban finomodott, mígnem elvezetett a napokban megjelenő Magyar Copperfield című önéletrajzi regény megszületéséhez.

Bereményi Géza / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Bereményi Géza Eldorádóját Pikali Gerda, Csankó Zoltán és Chajnóczki Balázs főszereplésével mutatta be a József Attila Színház. (X)

Forrás: József Attila Színház