Márciusban is két izgalmas beszélgetéssel vár a Színházi Társaság

2020 február 24. hétfő, 11:03

A Magyar Színházi Társaság havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozatai, a Jó kérdés és a Csináljunk színházat! márciusban is izgalmas témákat kínálnak: szó esik arról, hogyan lehet a színházzal küzdeni a kirekesztés ellen, a színházvezetési szabadegyetemen pedig a 2000-es évek első évei és azok máig érő következményei kerülnek fókuszba.

Mindkét esemény élőben követhető a Papageno Facebook-oldalán.

A Jó kérdés állandó helyszíne a Katona József Színház előcsarnoka. Március 4-én 17 órai kezdettel Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa beszélget Bányai Kelemen Barnával, a Katona József Színház színművészével, Borgula András rendezővel, a Gólem színház vezetőjével és Farkas Franciska színművésszel arról, hogyan tud a színház a kirekesztés elleni küzdelem eszköze lenni.

Fotó. Éder Vera

Hogyan tudják az előadások analizálni a társadalmi kontextust? Vajon másféle esztétikájú, színházi nyelvű előadások születnek-e a kirekesztésről, a diszkriminációról vagy a kisebbségekről, mint egy kevésbé rizikós téma esetében? Politikai színházzá válik-e egy ilyen előadás? Meddig ér el a társadalmi kérdésekben egy színházi előadás hatása? Ott ülnek-e a kirekesztők a nézőtéren?

A Csináljunk színházat! következő beszélgetésére március 16-án 17 órai kezdettel kerül sor a FUGA – Budapesti Építészeti Központban. A beszélgetés vezetője Csizmadia Tibor rendező, aki ezúttal a 21. századi színházvezetés követelményeiről kérdezi vendégeit, Bálint András színművész-rendezőt, aki 1985-2016 között volt a Radnóti Színház igazgatója, Morcsányi Géza műfordító-dramaturgot, aki 1977–1988 között budapesti (Radnóti Miklós Színház) és vidéki (Pécsi Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház, szolnoki Szigligeti Színház) színházakban dolgozott, valamint Gyimesi Endrét, aki 1991-től a zalaegerszegi közgyűlés tagja, 1994-2010 között pedig a város polgármestere volt.

A beszélgetéssorozatok ingyenesek, a Jó kérdés az NKA és az MMA, a Csináljunk színházat! az NKA támogatásával valósul meg.

Ide kapcsolódik: Csináljunk színházat! – Így hat egymásra művészet és gazdaság – Videó

Forrás: Papageno