50 éves az OSZMI bábgyűjteménye – Ünnepi együttlét a Színészmúzeumban

2020 március 03. kedd, 12:10

A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Bábszínházi világnap alkalmából “ünnepi együttlétet” rendez március 20-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Fotó: oszmi.hu

A gyűjteményt, mely a magyar közgyűjtemények közül egyedüliként vállalta fel a bábművészet dokumentumainak teljes körű gyűjtését és feldolgozását, Belitska-Scholtz Hedvig hozta létre 1970-ben. A kollekciót tárgy-, illetve dokumentumtípusok szerint elkülönült egységekben őrzik.

A gyűjtemény mintegy kétezer bábot és díszletelemet tartalmaz a vásári bábjáték 19. századi marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig. A legrégebbi bábok a Hincz-család hagyatékából származnak. A történeti kollekcióban 1910-től minden neves alkotó és fontosabb irányzat szerepel: Orbók Lóránd, Szokolay Béla, Blattner Géza és A. Tóth Sándor avantgárd és kísérleti bábjai, Büky Béla kesztyűs és árnyfigurái, Rév István egyedi technikai megoldású rudasbábui, valamint a hazai pedagógiai bábjátszás tárgyi emlékei.

Báb-és díszlettervek, bábos vonatkozású festmények és grafikák, mintegy 10.000 fényképfelvétel, személyes dokumentumok, családi visszaemlékezések, levelek és hivatalos iratok, színlapgyűjtemény, meghívók, képeslapok, értesítők és dokumentumfilmek is találhatók a gyűjteményben.

Programok:

12:00-14:00: Tárgyjátékos workshop előadóművészeti képzésben résztvevő hallgatóknak – workshopvezető: Végvári Viktória

15:00-16:00: Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske meg az ördög (bábelőadás)

16:15-17:00: Mese Szaltán cárról (film, 1966). Rendező: Rényi Tamás, tervező: Kós Lajos, előadják: a Bóbita Bábegyüttes tagjai

17:15-18:30: Bebábozódás című rövidfilm vetítése, beszélgetés az alkotókkal és meghívott szakértőkkel a felnőtt bábjátszásról. Résztvevők: Berczi Ágnes (szerkesztő-riporter), Farkas Barbara (rendező), Kiss Ágnes (bábszínész, Barboncás Egyesület), Gáspár Anna (Manna Kulturális Egyesület), Hoffer Károly (bábszínész, rendező, látványtervező)

18:45-19:45: Kegyetlen játékok (bábelőadás). Előadják: Hoffer Károly, Végvári Viktória

20:00-21:00: Bemutatkoznak a Színház és Filmművészeti Egyetem Bábszínházi rendező és bábszínész szakirány hallgatói. Tervezett előadás: Punch and Judy. Rendező: Gardenö Klaudia, látvány: Kun Barnabás, előadják: Bartos Ági és Bartha Bendegúz.

IDŐPONT: 2020. március 20. (péntek)
HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
BELÉPŐ: 1000 Ft/fő (Hegyvidék-kártyával: 500 Ft/fő)