“Most a jövőnket éljük fel” – A Katona tervezői válaszoltak

2020 március 06. péntek, 7:45

Csak a korábbi előadásokhoz gyártott, vagy raktáron fellelhető díszletelemeket és jelmezeket használhattak a februári-márciusi bemutatókhoz a Katona József Színház tervezői. Szakács Györgyit és Tihanyi Ildit a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

“Nekünk, a jelmeztervezőknek és természetesen a díszlettervezőnek adja oda először a darabot a rendező. A színház egy alkotóközösség, és bármennyire is önálló művészek vagyunk, egymás nélkül nem létezik a teljesítményünk. Ha nem ebben a színházban, nem ezekkel az emberekkel dolgoztam volna ennyi ideig, egészen máshogy teljesítettem volna a szakmámban” – hangsúlyozta Szakács Györgyi.

Tihanyi Ildi elmondta: már az elején átbeszélik, milyen legyen a darab világa, hová akarják elhelyezni, mit szeretnének kihangsúlyozni a történetből.

Tihanyi Ildi, Szakács Györgyi

“Zsámbéki Gáborral már hosszú ideje dolgozunk együtt, hála Istennek megbízik bennem. Soha nem határozza meg, mit tervezzek, milyen stílusban, de az is biztos, hogy ha nem tetszik neki valami, erősen ellenáll. Nagy előnye ez a Katonának, hogy kölcsönös szabadságot ad az alkotóknak. Nem kell mereven ragaszkodni egy koncepcióhoz, minden kapu nyitva marad, és lehet változtatni” – mondta Szakács Györgyi A császár bemutatója kapcsán.

“Az elején Székely Krisztával csak tapogatóztunk, keresgéltünk. Azt tudtuk, hogy egy katonai diktatórikus közeget szeretnénk megjeleníteni, hiszen Néró császárról van szó, ami önmagában már adja ezt a fajta ábrázolásmódot. Aztán szembesültünk azzal a helyzettel, hogy mindezt költségvetés nélkül kell megvalósítanunk. (…) Mindenképp a raktárból, a már meglévő dolgokból akartunk kiindulni, ami megbénította ezt az egész gondolkodási folyamatot. Kénytelenek voltunk ezt az egészet félretenni, és úgy elkezdeni ötletelni a koncepcióról, mintha a csillagos eget is odaálmodhatnánk a színpadra. Végül az egyszerű, stilizált formavilágot megtartottuk, és azt is, hogy a katonai diktatórikus rendszer valamilyen formában visszaköszönjön. Ez azért sokban egyszerűsödött és kialakult egy feketéből és szürkéből álló, monokróm világ, ehhez társult az is, hogy a ruházat megjelenítse a felső társadalmi helyzetet. A meglévő anyagokból kezdtem el tervezni a jelmezeket, ki kellett találni, mi az, amiből kijön egy öltöny, vagy csak egy köpeny esetleg egy blúz” – számolt be Tihanyi Ildi a Poppea megkoronázása előkészületeiről.

A teljes interjú itt olvasható.