“Egy felbolydult világrúl” – Készül a Zűrzavar 2045 az Örkényben

2020 március 07. szombat, 7:00

Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája alapján mutatja be legújabb előadását az Örkény Színház március 21-én Polgár Csaba rendezésében.

Próbafotók: Horváth Judit

Az Örkény Színház ajánlója:

Ollyan felbolydult világrúl mesélünk mostan, melyre 2045-ben ébredénk ezen peremtartományban. S bár olybá tűnhet, mintha semmi sem változott volna, de sok minden megesett, mi nem esett meg, és még több minden nem esett meg, mi megesett.

A Kárpátyok köziben tikkadt datolyapálmák alatt üresen bólogat a gémeskút ága, hetyke zsiráfcsikó szemez véle. Még odább hatalmas város délibábja remeg a rekkenő hőben, Bjudapjest az. Ott székell Orkány Eliz kormányzó asszony személlye. Otthonának dúca az egykor hírös Örkény István teátrum épülettye.

És mindezt azért fogalmazánk illyen hülye nyelven, mert irodalmi előírás ez, mellyen 2045-ben poéta az olvasóhoz szólhat.

2045-ben az Újorosz Birodalomban dúl az ellenállás. Elégedetlen emberek tízezrei fognak össze, hogy véget vessenek a féldiktatórikus, elnyomó vezetésnek. Vágyaik sokfélék, szövetségük ingatag, de indulatuk közös, ezért ijesztő. Egyetlen kormányzóság akad csak, ahol rend van és nyugalom, egy félreeső kis tartomány: Vengrija, azaz Magyarország.

Kormányzója egy asszony, aki minden erejével igyekszik elhitetni a moszkvai vezetéssel, hogy Vengrija-tartományban is dúl az ellenállás, tehát Moszkva küldjön neki még pénzt, pénzt és még több pénzt. Nagy igyekezetében észre sem veszi, hogy a káosz már tényleg ott kopogtat az ajtaján… Káosz, zűrzavar, vagy ahogy az oroszok mondják ezt a furcsa magyar szót: zsűrzsavjar.

Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája alapján írta: Bánki Gergely, Gábor Sára, Polgár Csaba.

Szereplők: Kerekes Éva, Znamenák István, Bánki Gergely m.v., Jéger Zsombor, Takács Nóra Diána, Zsigmond Emőke, Máthé Zsolt, Csákányi Eszter, Lukáts Andor m.v., Terhes Sándor m.v., Nagy Zsolt, Kókai Tünde, Novkov Máté, Bíró Kriszta, Pogány Judit, Ficza István. Videón közreműködik: Békés Itala, Bíró Panni és Mácsai Pál.

Díszlet-jelmez: Izsák Lili. Dramaturg: Gábor Sára. Zene: Matkó Tamás. Médiadesign: Juhász András, Táborosi András. Súgó: Horváth Éva. Ügyelő: Mózer Zsolt. A rendező munkatársa: Érdi Ariadne. Rendező: Polgár Csaba.

Bemutató: 2020. március 21.VÁLTOZÁSOK AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ TAVASZI MŰSORÁBAN

Az Örkény Színház értesíti tisztelt közönségét, hogy a társulat művésze, Dóra Béla március közepétől nem tud színpadra lépni a futó évadban. Béla sarokcsontját meg kell operálni, ezért legközelebb 2020 őszétől játszhatja újra szerepeit. Mivel ő a társulat legtöbbet játszó művésze, ezért ez az esemény 12 előadás szereposztására és néhány már meghirdetett előadásidőpontra is hatással van. Részleteket itt talál.