Elindult az Első Magyar Karantén-színház – Magács László válaszolt

2020 március 29. vasárnap, 13:09

Olyan egyfelvonásos műveket várnak április 15-ig, amelyek a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli helyzetre reflektálnak. Magács Lászlót, a TRIP hajó igazgatóját a Magyar Narancs kérdezte.

A Magyar Narancs cikkéből:

“Még az intézmény bezárások előtt elkezdtük a helyszíni közvetítéseket. Amikor a nagyobb rendezvényeket betiltották, úgy döntöttem, hogy már a kisebb rendezvényeket sem fogjuk megtartani, csak online. A rendelkezés másnapján a Deadly Mantis zenekar koncertet megtartottuk üres koncertterem előtt és közvetítettük. Onnantól minden program megtekinthető a Trip hajó oldalán. Ahogy az Első Magyar Karantén-színház előadásai is majd folyamatosan. Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka, és én vagyunk a virtuális társulat alapítói, de közben csatlakoztak még önkéntesek. Az első előadás Camus A pestis című regényének monodráma változata lett volna március 16-án Hegedűs D. Géza tolmácsolásában. Géza sajnos megbetegedett, így Láng Annamarival előszedtük helyette egy régi felolvasó színházi előadásunkat a Merlinből After the end címmel. Igen aktuális, hiszen arról szól, mit kezd egymással két ember egy atombunkerbe bezárva. Felkerült már és megtekinthető a középiskolásoknak szóló – és a Merlin óta létező – nézőképzőnk legújabban bemutatott Bánk bán per című előadása is” – számolt be Magács László.

Nemrég meghirdették az első magyar karanténdráma-versenyt. “Felkértem a Litera szerkesztőségét az együttműködésre. Olyan egyfelvonásos műveket várunk április 15-ig, amelyek a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli helyzetre reflektálnak. A felkért írók és a nyílt pályázaton részt vevő alkotók művei közül a legjobbakat bemutatjuk online és azzal egy időben a szöveg felkerül a Literára. Felkérünk rendezőket, hogy a kuratórium által jónak ítélt darabok közül rendezzenek meg egyet az Első Magyar Karantén-színház színészeivel. Online mondják össze a szöveget és a steramelés napján bejönnek, lerendelkezik az előadást és 7-től megy élőben. Meglátjuk, meddig tart ez a káosz és, amikor az összes előadás lement, akkor tartunk egy hét szünetet, majd elindítunk egy kampány, hogy szavazzanak a nézők a legjobbra. Minden előadás fenn lesz az oldalunkon, tehát újra lehet nézni bármikor. Három díjat adunk ki, amely már pénzzel is jár. Az egyéb díjazások meg attól függnek, hogy tudunk pénzt szerezni rá” – fejtette ki a direktor.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.