nőNYUGAT – Elérhető a teljes előadás

2020 április 01. szerda, 7:00

Teljes egészében megtekinthető az Örkény Színház és a Thália Színház előadása Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória és Lázár Kati közreműködésével.

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól.

Fotó: Légrádi Gergely

Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

Fotó: Légrádi Gergely

A bemutatót 2010. december 9-én tartották a Thália Színház Arizóna Stúdiójában, az utolsó előadásra 2017. május 11-én került sor.

A Thália Színház és az Örkény István Színház közös produkciója. Válogatta és szerkesztette: Bíró Kriszta.

Fotó: Légrádi Gergely

Szereplők: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella / Gryllus Dorka m.v., Kerekes Viktória, Lázár Kati m.v. Közreműködik: Szalai András – cimbalom.

Díszlet-jelmez: Füzér Anni. Dramaturg: Ari-Nagy Barbara. Zene: Kákonyi Árpád. Súgó: Kanizsay Zita. Ügyelő: Kálmán János/Svébis György. A rendező munkatársa: Tóth Péter. Rendező: Mácsai Pál.

Az Örkény Színház április 11-ig teszi elérhetővé az előadás felvételét.