Hangoskönyvekre és irodalmi művekre is lehet pályázni a Petőfi Irodalmi Múzeumnál

2020 április 08. szerda, 10:04

Hangoskönyvekre, új zenei produkciókra és irodalmi művekre írt ki nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A hangoskönyv-pályázatról Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az M1 csatorna szerdai adásában elmondta: a kollégákkal mintegy 100 kortárs irodalmi remekművet választottak ki, amelyeknek otthoni felolvasására művészeket, elsősorban színészeket várnak. Hozzátette, hogy előnyt élveznek azok a pályázók, akik gyesen, gyeden vannak és legkevesebb 2 gyermeket nevelnek. Az utómunkák elvégzése után az intézmény a hangoskönyveket ingyenesen közzéteszi.

A zenészeket megszólító nyílt pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságával közösen finanszírozzák, az A38 Hajó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap partnerségével. A játszási lehetőségek hiánya miatt a bevételtől eleső előadóművészektől otthon, vagy az A38 Hajón kialakított stúdióban felvett produkciókat várnak. Élőben születő új produkciókat várnak – fogalmazott, hozzáfűzve: az anyagokat médiatartalomként fizetik ki, így segítve a művészeket.

A magyar költészet napján, április 11-én élesedik az Előretolt Helyőrség irodalmi kulturális mellékletnek a gyűjtőportálja – közölte a főigazgató, hozzátéve: jelentősebb honorárium keretet csoportosított át a Petőfi Irodalmi Ügynökségbe, hogy gyorsan kifizethessék a közléseket. A nyílt pályázaton bármennyi művel részt lehet venni, a nyertes pályamunkákat napi frissítéssel teszik közzé, minden közlésért 25 ezer forintot fizetnek.

Demeter Szilárd emlékeztetett arra is, hogy virtuális kiállításokat nyitottak, a távoktatást is segítő digitális tartalmakat tettek közzé, az olvasás népszerűsítésére a Digitális Irodalmi Akadémián is közzétesznek olyan új irodalmi műveket, amelyek eddig online nem voltak elérhetők.

Forrás: MTI