Idegenek a vonaton – Nyári bemutatóra készül a Rózsavölgyi Szalon, a Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum

2020 április 09. csütörtök, 7:00

Elkezdték online próbálni az Idegenek a vonaton című darabot – hármas koprodukcióban. Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre, a bemutatót a nyárra tervezik.

A Rózsavölgyi Szalon beszámolója:

Dolgozunk. Színházazunk. Online legalább nem kell tartanunk a távolságot. Ma megtartottuk az első éteri olvasópróbánkat. Érzelmes kíváncsisággal gyűltünk a cybertérben, kérdeztük egymást rögtön, kivel mi van, ki hogy bírja, drukkoltunk Ozsgyáni Mihálynak, hogy ő is rátaláljon a ’zoom-roomra’, ahol virtuális találkoztunk. Rátalált. Ahogyan hallgattuk egymást, rá kellett jönnünk, hogy bár muszáj elviselnünk a karantént, nagyon hiányzik mindenki, a személyes együttlétek, az élő baráti-színházi világunk – benne a közönséggel is. Igenis, kedves Nézőink, már nagyon hiányoznak, hiányoztok.

Szóval ma elkezdtük próbálni (online) az Idegenek a vonaton című darabot – hármas koprodukcióban. Az előadás ugyanis a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre. Nem tudjuk, mikor ér véget a rendkívüli helyzet, mikor nyithatnak a színházak, de a kis bejátszásból kiderül, abban bíznak a színházak igazgatói – Zimányi Zsófia, Őze Áron, Vasvári Csaba –, hogy nyáron megtarthatjuk a bemutatót, s részt vehetünk az előadással a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválján. Ősztől pedig Dunaújvárosban is lesz egy premier belőle.

És akkor a műről: Craig Warner írta színdarabbá a zseniális Patricia Highsmith regényét. (Annak idején Alfred Hitchcock vitte filmre a történetet.) Patricia Highsmith idilli világa mögött mindig ott lappang a gonosz. Jövőre lesz születésének századik évfordulója. Művei lélektani krimik, a jó-rossz vagy bűnös-ártatlan morális határait teljesen elmossa. Mi csak várhatjuk a feloldást…

Az Idegenek a vonaton története szerint Guy és Charles nem ismerik egymást. Véletlenszerű és rövid a találkozásuk a vonaton. Közös útjuk mégis kíméletlenül hosszú lesz. Gyorsan a legmélyebb lelki alagútba jutnak, amikor rájönnek arra: mindegyiküknek van egy olyan családtagja, akit kiiktatnának a saját életükből. Guy Haines építész nem tud elválni a feleségétől, pedig szabadulna tőle. Charles Bruno az apjával végezne, akit gyűlöl. Előáll az ötlettel: cseréljenek gyilkosságot – ő megöli Guy feleségét, az építész pedig végezzen az apjával –, senki nem fog gyanakodni rájuk, mivel nem ismerik egymást. Szerinte egyébként „minden ember egy potenciális gyilkos”. És mert végül is mindenkit manipulál valaki – mert hát mindenki sebezhető –, a gyilkosságok végén marad egy kérdés: egészen biztosak vagyunk abban, mi is történt valójában?

Szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Kati, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály. Rendező: Szarka János.

Bemutató: 2020 nyarán.