“Színházat képernyőn nézni olyan, mintha kívülről nyalogatnánk a befőttes üveget” – Villáminterjú Borgula Andrással

2020 április 26. vasárnap, 7:00

A járvány idejére a Jurányi Latte is átalakul. A következő hetek interjúalanyai ugyanazokra a kérdésekre válaszolnak, mint például mi hiányzik számukra a legjobban a kényszerszünet előttről, mire jut végre idő a négy fal között, de olvasni- és néznivalót is ajánlanak. Elsőként Borgula Andrást, a Gólem Színház művészeti igazgatóját kérdezték.

Hogy vagy? Hogy telnek a napjaid?
Alapjában véve jól vagyok. Ismerkedem az érzéssel, hogy milyen, ha nem 20 órát dolgozunk egy nap. Egyszóval: jó. Nemrég befejeztem Hanoch Levin Jób kínszenvedése című darabjának fordítását a Kolozsvári Magyar Színház számára. Most lehet, hogy felteszem a karnist.

Mi hiányzik az életedből jelenleg a legjobban?
A színházba járás. Nagyon szeretem elismerni és fikázni mások munkáját, a színészekbe pedig szerelmes vagyok.

Hogyan él tovább számodra a színház a kényszerszünet alatt?
Rengeteget dolgozunk az online megjelenésen és bejárunk az új helyünkre, a Csányi 3-ba is, ahol elkezdtük rendbe hozni az épületet. Amit tudunk. Közvetítéseket nem nézek, mert szerintem színházat képernyőn nézni olyan, mintha kívülről nyalogatnánk a befőttes üveget. A lényeg nem jön át!

Milyen szép élményt tudsz kiemelni az elmúlt időszakból?
Egy kiskutyát fogadtunk örökbe a NOÉ állatmenhelyről. Kifli egy két hónapos, keverék cukorfalat és természetesen már mindenhová odapisil, szóval a gyerekek és mi is imádjuk! A másik, hogy főzünk továbbra is a nyolcadik kerületi Heti Betevőnek, 149 főre meleg ételt rászorulóknak. Nem gyakran, de amikor szükség van ránk. Nagyon nehéz helyzetben van a társadalom nagyobbik része és segíteni kell, ahogy csak tudunk.

Öröm az ürömben: mi az, amire végre most van időd?
Elkezdtem egy könyvet írni. Mindig azt hittem, hogy képes vagyok rá csak nincs rá időm. Kémregény lesz. Nagyon izgulok… nehogy kiderüljön, hogy az önbizalmam alaptalan volt.

Milyen könyvet, filmet, sorozatot, online programot ajánlanál az olvasóknak?
Magunkat is lehet? A 4ZS magazint online csináljuk 3 fantasztikus emberrel: Sándor Erzsivel, Kerekes-Katz Petrával és Janklovics Péterrel. A Gólem Facebook-oldalán elérhető. Ha pedig valaki szeretne borzongani azon, hogy a hatalom hogyan használja ki állampolgárait és hogyan árulja el egy kormány a saját népét, akkor nézze meg a Philip Roth regényéből készült mini sorozatot, az Összeesküvés Amerika ellent.

Miben változtatnál az életeden az elmúlt hetek tanulságaként, ha vége lesz a karanténnak?
Sokkal lassabban szeretnék élni.

Jurányi Latte