Róma fenyői – Megtekinthető Feledi János és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfónikus Zenekar első közös bemutatója

2020 május 07. csütörtök, 13:27

Május 7-én csütörtökön 20 órától látható a zenekar YouTube-csatornáján Respighi: Róma fenyői címmel első közös munkájuk.

A felvétel 2016. február 27-én készült a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a BDZ és a Müpa ZenePlusz bérletsorozatának előadásán. Koreográfia: Feledi János, vezényel: Hollerung Gábor.

Az idén Harangozó Gyula-díjban részesült Feledi János táncművész-koreográfusnak ez volt az első munkája a szimfonikus zenekarral. A bemutató után számos közös produkció – Rossini-Respighi: La boutique fantasque, Szentpáli Roland: Orfeusz és Mendelssohn: Die erste Walpurgisnacht – követte az együttműködést.

Feledi János / Fotó: Szigeti László

Ottorino Respighi (1879 – 1936) olasz zeneszerző, zenetudós, karmester a zenei impresszionizmus jeles képviselője volt. A RÓMA FENYŐI című szimfonikus költeményét, amelyben régi, nagy történelmi pillanatok és legendák mögött húzódó személyes érzéseket fogalmaz meg hatalmas tablóképekben, 1924-ben írta, amikor már sikeres zeneszerzőnek számított.

E műve előtt hét évvel komponálta első kiemelkedő sikerét, a RÓMA KÚTJAI című szimfonikus költeményt, melynek párjául szánta a Róma fenyőit. Pár évvel később aztán megírta a harmadik Róma-darabot, a RÓMAI ÜNNEPEKET is, mintegy triptichonná alakítva a három szimfonikus költeményből álló ciklust.

A RÓMA FENYŐINEK bemutatója 1924. december 14-én volt a római Augusteo színházban. A közönség és a kritika kedvezően fogadta a darabot, aminek eredményeként egy év múlva már Budapesten is előadták. A gyakorlatilag szerzői estnek számító budapesti hangversenyen maga Respighi dirigált.

A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén a Feledi Project jóvoltából nagyszabású tánckoreográfia teszi teljessé ezt a romantikához közel álló, impresszionista programzenét, amelyben a zeneszerző Róma tájait járja be és a jellegzetes, sötét lombú fenyőfákkal a főszerepben különböző napszakokban mutatja be a város egy-egy részletét, a látványt és a táj hangulatát fogalmazva át zenévé. Először a Villa Borghese, majd a katakombák, a Giancolo, végül a Via Appia fenyői a tételek témái.

Az online közvetítés csak a meghirdetett időpontban, május 7-én este 20.00 órától lesz látható, hallható!