Színháztörténeti podcast-sorozatot indított az OSZMI

2020 május 08. péntek, 9:01

Az PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum havi rendszerességgel jelentkező podcast-sorozatot indított a Soundcloud oldalon.

A sorozat célja az OSZMI különböző gyűjteményeinek, valamint a Színészmúzeum történetének, kiállításainak és programjainak bemutatása, továbbá olyan kérdések megvitatása, amelyek a színházi emlékezet megőrzésére és továbbadására törekvő munka során merülnek fel. Gyakran kerül majd fókuszba színművészeink életútja és pályaképe is.

A nyitó adásban Lengyel György rendező visszaemlékezését hallhatják, mely az ‘És akkor jött a Tenkes kapitánya. Zenthe Ferenc 100’ címet viselő virtuális kiállítás közzététele alkalmából készült.

A második adásban a Róna Viktor balettművész pályájáról szóló időszaki kiállítás kurátorával, Halász Tamással és Keleti Éva fotográfussal készített interjút hallhatják.

A következő beszélgetés főszereplője Bajor Gizi. Életéről, pályájáról Gajdó Tamás színháztörténész, az OSZMI tudományos főmunkatársa beszél majd. Szó lesz a színésznő villájáról – ma a Színészmúzeum épülete – mint státuszszimbólumról, valamint egy tervbe vett kiadványról, a Vendégségben Bajor Gizinél című kötet átdolgozott kiadásáról is. A podcast harmadik adása május 19-én, Bajor Gizi születésének 117. évfordulóján kerül adásba.