A két pápa – Molnár Piroska, Jordán Tamás és Lukács Sándor a Rózsavölgyiben

2020 július 18. szombat, 7:07

Anthony McCarten darabját Vecsei H. Miklós rendezésében mutatja be a következő évadban a Rózsavölgyi Szalon.

A két pápa – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon ajánlója:

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

A két pápa – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio ABBA-ra táncol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

A két pápa – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

A két pápa – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna. Díszlettervező: Enyvvári Péter. Jelmeztervező: Vecsei Kinga Réta. Dramaturg: Vecsei H. Miklós. Fordító: Makai Luca. Rendezőasszisztens: Horváth Viktória. Rendező: Vecsei H. Miklós.