Miért lett R. úr ámokfutó? – Fassbinder forgatókönyvén alapul a KV Társulat új bemutatója

2020 augusztus 20. csütörtök, 7:02

Születésének 75. évfordulója alkalmából tiszteleg Rainer Werner Fassbinder előtt a KV Társulat. A 37 éves korában elhunyt rendező és alkotótársa, Michael Fengler forgatókönyvén alapuló, Miért lett R. úr ámokfutó? című drámát szeptemberben mutatják be a Goethe intézet támogatásával a HPS KultSzalonban. A fordítást Biró Bence készítette, az előadást Ördög Tamás rendezi.

A KV Társulat ajánlója:

„Fassbinder talán az egyetlen rendező, aki képes olyan főszereplőt tenni a tárgy helyébe, akibe szerelmesnek kell lenni, miközben egyáltalán nem tetszik… Legtöbbször csúnya szereplőket alkalmaz, de amikor kell, abban a pillanatban beléjük lehet szeretni… ” /El Kazovszkij/

R. úrnak van felesége és gyereke, a családjának van lakása és autója. R. úr a legjobb tudása szerint végzi a munkáját, és minden tőle telhetőt megtesz a családjáért. R. úr szeret nosztalgiázni a régi barátaival, szeret romantikus dalokat hallgatni a feleségével, és szívesen segít a fiának a tanulásban. R. úr igazán elégedett lehet az életével. Csak az a baj, hogy egyesek olykor nem engedik neki… A KV Társulat új előadása a HPS KultSzalon lakásszínházi terében vizsgálja, hogyan válnak a banális hétköznapok személyes pokollá.

A bemutató eredeti kitűzött időpontja áprilisban volt, amit a vírushelyzet meghiúsított. A társulat azonban nem adta fel, online üzemmódba kapcsolt és próbált, amiről áprilisban tudósítottak is. Júniusban pedig élőben folytatták a próbákat, és készen állnak arra, hogy R. úr felkavaró története szeptemberben végre a nézők elé kerüljön.

Fotó: Kovács JuJu

A KV Társulat bemutatja:
R. W. Fassbinder: Miért lett R. úr ámokfutó?
–magyarországi ősbemutató–

R. úr – Dankó István
R-né – Stork Natasa
Amadeus, Benjamin, Willi – Major Erik e.h. 
Anya, Főnök felesége, Eladónő 2., Doris – Urbanovits Krisztina
Apa, Főnök, Orvos – Mátray László
Frau Eder, Irm, Tanárnő, Eladónő 1. – Száger Zsuzsa
Hanna, Ingrid, Főnök lánya – Messaoudi Emina
Moland, Hannes – Ördög Tamás

Fotó: Kovács JuJu

Dramaturg: Bíró Bence. Látvány: Schnábel Zita. Rendezőasszisztens: Molnár D. Márk. Rendező: Ördög Tamás.

Bemutató: 2020 szeptember 1.
Következő előadás: szeptember 2.
Helyszin: HPS KultSzalon (Budapest, Hold u. 27, 1054)