József Attila Színház: 6+1 bemutató az új évadban

2020 augusztus 27. csütörtök, 10:23

Hat plusz egy bemutatót tart új évadában a tervek szerint a fővárosi József Attila Színház. A teátrum 2020/2021-ben a szerelem és a szenvedély témáját állítja a középpontba.

A 9-tól 5-ig című musical premierje márciusban lett volna, a pandémia miatt szeptember 19-én láthatja először a közönség. Októberben debütál a Hang-villa titka című interaktív mesejáték, Peter Shaffer világhírű darabja, az Amadeus, valamint Neil Simon Furcsa párjának női változata.

Fotó: József Attila Színház

Novemberben mutatják be Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játékát, 2021-ben pedig Spiró György Imposztora, valamint az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjáték kerül színre – mondta Nemcsák Károly színházigazgató a keddi évadbejelentő sajtótájékoztatón.

“A nőkről, a nők erejéről szól a 9-től 5-ig, amely készen áll a bemutatóra” – közölte az eseményen Szente Vajk, a Broadway-darab magyar változatának rendezője. Patricia Resnick és Dolly Parton musicaljének főbb szerepeiben Szinetár Dóra, Polyák Lilla, Korponay Zsófi és Zöld Csaba látható.

Fotó: József Attila Színház

Október 3-án mutatják be a Hang-villa titkát, Alan Ayckbourn gyerekdarabját Simon Kornél rendezésében, Lázár Zsigmond zenéivel. “Magam is meseszínész voltam négy éven át, fontos, hogy a gyerekekben, a jövő közönségében egy jól sikerült előadással érdeklődés alakul ki a színház iránt” – tette hozzá a rendező.

Peter Shaffer világhírű színjátékát, az Amadeust 1980-ban mutatták be Londonban. A József Attila Színházban október 10-én debütál a darab Koltai M. Gábor rendezésében, aki elmondta: a szerző 2000-ben újraírta Mozart és Salieri végső összecsapását, most ennek magyarországi premierje is lesz.

Fotó: József Attila Színház

“Vagány, elegáns, szellemes, felkavaró, virtuóz, látványos, elgondolkodtató darab, amelyben élőben lesz színpadon egy vonósnégyes, Szigeti Karina operaénekes pedig számos áriából ad elő részletet” – jegyezte meg a rendező. A darabban Mozartot Tasnádi Bence, Salierit Fila Balázs alakítja, a zenei vezető Dobri Dániel.

Neil Simon klasszikus vígjátékát, a Furcsa párt október 16-tól női változatban láthatja a közönség a József Attila Színházban először dolgozó Bozsó Péter rendezésében, Pikali Gerda és Fehér Anna főszereplésével.

Fotó: József Attila Színház

Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játéka, amely a Csárdáskirálynő előtt tiszteleg, november 28-án kerül színre Hargitai Iván rendezésében, Simon Kornél főszereplésével. “Az első világháború után egy szibériai hadifogolytáborban magyar hadifoglyok bemutatták a Csárdáskirálynőt, erre épül a darab” – mondta Tasnádi István.

A 2021-es év első bemutatója Spiró György Imposztora lesz. A komédiát, amelyet a szerző eredetileg Major Tamásra írt, január 30-án Bagó Bertalan rendezésében, Benedek Miklós főszereplésével mutatják be. A József Attila Színházban szintén most debütáló rendező kiemelte: a hatalomról és a művészetről, ezek viszonyáról szól a darab, amely színház a színházban és a 19. században, a lengyelországi Wilnóban játszódik”.

Bodrogi Gyula rendezi az évad utolsó bemutatóját, Barabás Pál Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékát. A főbb szerepekben Horváth Sebestyén Sándor, Zöld Csaba és Kocsis Judit látható. “Felhőtlen röhögés várható” – fogalmazott Bodrogi Gyula, aki a sajtóeseményen vette át a Sztankay István emlékére alapított díjat. A tavasszal zárult évad legjobb előadásának díját a Macskafogó című darab kapta.

Fotó: József Attila Színház

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: az új évad előtt meg kell győzni a nézőket arról, hogy biztonságosan jöhetnek színházba. “Az intézményvezetők már az esetleges további szigorításoknak is elébe mentek és önkorlátozó intézkedéseket vezettek be” – tette hozzá.

Nemcsák Károly beszámolt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével a József Attila Színház 100 millió forintot kapott az épület továbbfejlesztését célzó tervek elkészítésére. Megjegyezte, hogy az épület annak idején művelődési háznak épült, ezért nem igazán használható a padlás és nincs oldalszínpad sem. Az igazgató szólt a színház ifjúsági teátrumi vizit, valamint zenei beavató programjáról is.

(MTI)