Elindult a Rózsavölgyi Szalon kilencedik évada

2020 szeptember 06. vasárnap, 7:00

Elindult a Rózsavölgyi Szalon kilencedik évada az Idegenek a vonaton bemutatójával… És jönnek még: Churchill, Greta Garbo, Ferenc pápa, XVI. Benedek, Gorbacsov és mások…

A Rózsavölgyi Szalon közleménye:

Ebben a rendkívüli helyzetben – a tradíciót megtörve – nem a sajtó jelenlétében, hanem rendhagyó módon hirdetjük meg az új évadot: kisfilmet készítettünk a tervezett bemutatókról, a rendezők beszélnek a darabokról, és a színház Facebook-oldalán tesszük nyilvánossá azt.

A 2020/2021-es évadban hét bemutatót tartunk, három a karantén miatt csúszik át az előző szezonból. Színpadon láthatjuk – többek között – Ferenc pápát és XVI. Benedeket, Churchillt, Greta Garbót, Gorbacsovot. Szó lesz családi sorstörténetről és világot megváltoztató történelmi eseményről is.

Miként Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi művészeti vezetője fogalmaz: „Közelről ránézünk a velünk élő világra. Színpadunkon világtörténelmi és kultúrtörténeti személyek is megjelennek, pápák, államférfiak… Évadnyitáskor még nem tudjuk, mi vár ránk a következő hónapokban. De nyitunk. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője. Beszédes évadunk lesz, annyi bizonyos.”

A 2020/2021-es évadban mind a 7 premierünk magyarországi bemutató, illetve egy kortárs ősbemutató: a Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor El kell mondanom című drámáját Őze Áron rendezi.

Visszatérnek alkotók a Rózsavölgyibe, s jönnek újak is. Vecsei H. Miklós először rendez a Szalonban, ő állítja színpadra A két pápát. Hegedűs D. Gézának is ez az első alkotói évada itt: ő viszi színre a Churchill és Garbo című darabot, ő is alakítja majd benne Churchillt, Greta Garbo pedig Nagy-Kálózy Eszter lesz, aki szintén először lép fel a Szalonban.

Visszatérő alkotók: Lukács Sándor (Ferenc pápa), Jordán Tamás (XVI. Benedek), Schneider Zoltán (Gorbacsov), Söptei Andrea (Raisza Gorbacsova), vagy Molnár Piroska, Pokorny Lia, Őze Áron, Józan László, Takács Katalin, Porogi Ádám, Kútvölgyi Erzsébet, Csiby Gergely. S akik a fiatalabb generációkból ugyancsak először játszanak itt: Fekete Linda, Ágoston Péter, Király Dániel, Szina Kinga.

Az Idegenek a vonaton szereplői / Fotó: Kallus György

A Rózsavölgyi Szalon 2020/2021-es évadának bemutatói:

Patricia Highsmith-Craig Warner: Idegenek a vonaton (magyarországi bemutató)

Szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály. Rendező: Szarka János

Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre.

Bemutató: 2020. augusztus 31.


Anthony McCarten: A két pápa (magyarországi bemutató)

Szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna. Rendező: Vecsei H. Miklós

Bemutató: 2020. szeptember 22


Zalán Tibor: El kell mondanom (ősbemutató)

Szereplők: Ágoston Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Ozsgyáni Mihály, Sipos Imre. Rendező: Őze Áron

Bemutató: 2020. november 19.


Jerry Mayer: Keresztül-kasul (magyarországi bemutató)

Szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel. Rendező: Dicső Dániel

Bemutató: 2020. december 10.


Jérôme Tonnerre: Intim vallomások (magyarországi bemutató)

Szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Rátóti Zoltán, Sipos Vera. Rendező: Rátóti Zoltán

Tervezett bemutató: 2021. január


Isabelle Le Nouvel: Churchill és Garbo (magyarországi bemutató)

Szereplők: Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Csiby Gergely. Rendező: Hegedűs D. Géza

Tervezett bemutató: 2021. március eleje


Penny Gold: Az elnök szabadsága (magyarországi bemutató)

Szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter. Rendező: Sztarenki Pál

Tervezett bemutató: 2021. május közepe