Gyerek-kell – Őszi sorozatot indít a KV Társulat és az E-Mancik

2020 szeptember 30. szerda, 10:11

O. Horváth Sári Lenni vagy nem című művének közös bemutatója kapcsán szervez eseménysorozatot anyasággal, gyermekvállalással kapcsolatban a KV Társulat és az E-Mancik Színházi Manufaktúra.

A sorozat “nulladik” darabjaként egy beszélgetést kínáltak – még online formában –, amely az elmúlt időszakra és a közeljövő kilátásaira reflektált. Most élőben jelentkeznek. A Gyerek-kell projekt keretében nagyszabású őszi eseménysorozatot terveznek kiállítással, közönségtalálkozóval és tematikus beszélgetésekkel.

Gyerek-kell 1.0

Kiállítás a Kisüzemben képzőművészek és gyermekeik közös alkotásaiból. Szervező-kurátor: Péter Judit (Süni) A kiállítás szeptember 19-én szombaton 17 órától tekinthető meg a Kisüzem nyitvatartási idejében, október 11-ig.

Gyerek-kell 2.1, 2.2, 2.3

Tematikus beszélgetések – 2020 október-novemberben 3 alkalommal tematikus kerekasztal beszélgetést tartunk a Magvető Caféban, Gyárfás Dorka (WMN) moderálásával, meghívott szakértők, vendégek részvételével.

Az előadás tematikáját követve, a gyermekvállalás problémakörével foglalkozó fontos és aktuális témákat járjuk körbe, reményeink szerint izgalmas és tabudöngető beszélgetésekben.

Helyszín: Magvető Café
A beszélgetések 500 Ft-os regisztráció jeggyel látogathatók, amelyek online vásárolhatók meg. (jegylink)

Fotó: Kovács JuJu

Gyerek-kell 3.0

Közönségtalálkozó – Az október 4-i Lenni vagy nem előadás után a Jurányiban, moderátor Lengyel Anna (dramaturg, PanoDrama)

Gyerek-kell 2.1

Tematikus beszélgetés az anya-képekről – az anyaság tabuiról
(2020 október 2, 18:00, Magvető Café)

Mitől lesz valaki „szuper anya”? Ki dönti ezt el? Milyen társadalmi elvárásoknak kel megfelelni és milyen saját, belülről fakadó elvárásoknak? Mi történik, ha egy nő nem tud kötődni a gyerekéhez? Erről miért nem lehet nyíltan beszélni? Mi okozhatja azt az érzést, hogy bizonyos életszakaszban, vagy permanensen valaki megbánja, hogy gyereket vállalt? Hogy éli meg egy nő a lelki és fizikai változásokat a terhesség-szülés-anyaság alatt Befolyásolja-e a támogatási rendszer a szülési kedvet, egyáltalán lehet-e ezt kívülről ösztönözni?

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülővé válás motivációiról is beszéljünk. Amennyire az adoptálásra vállalkozó leendő szülőknek fel kell készülni a gyermek fogadására… annyira a ‘mezei’ gyerekvállalóknak is tudni kellene, hogy miért, és hogyan akar gyermeket. A tudatos szülőség nem elhanyagolható szempont, hiszen szülővé válni óriási felelősség, nem lehet, hogy a gyermek valamiféle szeretetpótlék legyen, vagy a “normalitás fokmérője”. Aki így akar gyermeket, annak valójában fogalma sincs, hogy milyen terheket rak a gyermekére. Ezek a kiindulópontok lehetnek az alapjai az irreális elvárásnak magunk felé, a ‘szaranyaság’ érzésnek, sőt a ‘szuperanyaság’ is valami tisztázatlan belső káosznak a kivetülései, amiket próbálnak elfedni ezzel a kifelé feltupírozott szuperséggel” (Sárközi-Nagy Ilona színésznő, anya, a Gyerek-kell projekt egyik megálmodója)

Meghívott vendégek: Kis-Várday Júlia (három gyerekes anya, a Mommynity blog bloggere) Réz Anna (filozófus, az Üvegplafon platform alapítója) illetve Roszik Linda (klinikai szakpszichológus, a Mamakör alapítója)
Moderátor: Gyárfás Dorka, újságíró

Gyerek-kell 2.2

Tematikus beszélgetés az örökbefogadásról
2020 október 26, 18:00, Magvető Café

Mik az örökbefogadás lehetőségei ma Magyarországon egyedülállóként, gyermektelen párkapcsolatban élőként, illetve azonos nemű párként? Mi az örökbefogadáshoz vezető tipikus út? Gyermektelen párok esetében a mesterséges megtermékenyítés kudarcai után hogyan lehet megőrizni a párkapcsolat összetartó erejét, mennyire őrli fel a kapcsolatot? Milyen segítséget kapnak a társadalomtól? Milyen felkészítési formák vannak? Az örökbefogadás nehezített terepei: homoszexuális párok, illetve egyedülálló szülők. Van-e esély, milyen kiskapuk vannak? Milyen extra nehézségekkel kell megküzdeni, milyen társadalmi előítéletekkel kell szembenézniük? A gyermek identitáskeresésében hátrányt jelent-e, hogy meleg, vagy egyedülálló szülő neveli?

„…Egy ablakból nézem, ahogy egy rakat gyerek rohangál a játékok között. Ha bedobnék egy zacskó gumicukrot, mind rávetné magát. Megtetszik egy kislány, de ő már foglalt. Pistikét ajánlják. Nézem, és megpróbálom elképzelni, ahogy oviba viszem, ahogy felvételizik, ahogy majd elmondom neki, hogy Pistike, nem baszunk ám meg mindenkit úton útfélen, tisztelet Pistike, tisztelet. Miközben nézem Pistikét, csak arra a kislányra tudok gondolni. Nem megy. Sajnálom Pistike…” (O.Horváth Sári: Lenni vagy nem)
Meghívott vendégek: Bogár Zsuzsa (pszihológus, család-terapeuta), Pál Márton-Hanol Ádám (örökbefogadó szülők) Tompa Andrea (író) –Szarka Zoltán ( örökbefogadó szülők)

Moderátor: Gyárfás Dorka, újságíró

Fotó: Kovács JuJu

Gyerek-kell 2.3

Tematikus beszélgetés a gyermektelenségről
(2020 november; az időpont egyeztetés alatt)

Sok olyan nő  vágyik saját gyerekre, akinek nem adatik meg a lehetőség, vagy nagyon meg kell küzdenie érte, vagy sajnos örökre le kell mondania róla. De vajon milyen motivációk vezetnek ahhoz, hogy valaki nem akar gyereket? (önismeret vagy önbizalomhiány, kényelmesség, felelősségtől való félelem, karrier, pénztelenség, a bolygó/társadalom jövője miatti aggodalom, örökíthető betegségre való hajlam stb.?)  Milyen személyiségnek kell lenni, hogy valaki a tudatos gyermektelenség mellet döntsön? Mennyire változhat meg egy ilyen szándék?   Milyen az általános társadalmi megítélése az ilyen embernek; milyen, ha egyedülálló nő és ha egyedülálló férfi? És mi a reakció arra, ha egy pár nem akar gyereket?

„…Tényleg kell-e gyerek mindenkinek? Nálam ez az alapvető kérdés, amiről szerintem érdemes beszélni. Innen lehet elindulni. Ha úgy döntesz, hogy ezt nem szeretnéd az életedbe, akkor azt hogyan lehet kezelni? Tudatos gyermektelenként milyen problémákkal kell szembenézni az életed során, milyen nehézségeket, nyomorításokat kapsz a környezettől, fel lehet-e készülni a nehezebb időszakokra. Ha nem te döntesz így, de valamiért így alakul, belesodródsz a gyermektelenség állapotába, vagy kompromisszumot kötöttél, akkor mire kell felkészülni, milyen kérdéseket kell időben tisztáznod, hogy életed végén se legyen benned hiány?”(Dobra Mara színésznő, a Gyerek-kell projekt egyik megálmodója)

Meghívott vendégek: Rácz Laura Rebecca (kulturális újságíró), Szalma Ivette (Phd, Társadalomtudományi Kutatóközpont)
Moderátor: Gyárfás Dorka, újságíró