Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém – A Nézőművészeti Kft. új előadása a B32 Galériában

2020 október 04. vasárnap, 8:13

A Nézőművészeti Kft. Dániel András írásai alapján készült előadása kintről és bentről, együttről és különről, gombócevésről és a helyes kanyarodásról – nem csak felnőtteknek. A bemutatót október 3-án tartották a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Fotó: Ács István

Az alkotók ajánlója:

– Egyvalamit nem szeretek: sietni – szólalt meg egy augusztusi késő délutánon Kicsibácsi. – Itt van például a nyár. Amilyen hirtelen jön, egy napon – és ez, akárhogy is nézzük, nem egy távoli nap – ugyanolyan váratlanul, akárha sürgős dolga támadt volna, odébbáll innét. – A nyár – biccentett Imikém, s fülén megvillant a fény, mint egy játék bádogvaku.

Fotó: Ács István

Képzeljük azt, hogy van valahol egy hely, odabent. Ezen a helyen él Kicsibácsi és Kicsinéni meg Imikém, a bádognyúl, aki igazából… Na mindegy, ez bonyolult, elég annyi, hogy ő is ott lakik velük. Kint épp nincs semmi, legalábbis semmi olyan. Úgyhogy ők hárman nem is mennek sehova. Minek mennének, otthon is bőven akad csinálnivaló! Úgy saccperkábé: minden. Ami azért, lássuk be, korántsem kevés! Találmányok, kísérletek, elképesztő kalandok, mi több, olykor egy-egy világverseny is – csupa olyasmi, amihez Kicsibácsiéknak (na meg Imikémnek) ki sem kell dugniuk az orrukat az ajtón. Ahogy nekünk sem, ha már úgy alakult, hogy mi is ott lehetünk velük. Legalábbis képzeljük azt…

Fotó: Ács István

„Leginkább a három ‘lény’ kapcsolata érdekelt, és az, ahogyan léteznek ebben meglehetősen zárt világban. Harmóniában és mérhetetlen szabadságban élnek együtt. Számomra mindig izgalmas megfejteni azt, hogy egy ember jelenléte miképpen tudja korlátozni vagy éppen saját magához közelíteni és még szabadabbá tenni a másikat. Kicsibácsi és Kicsinéni egymást inspirálva, elképesztő kreatív módon élik az életüket. Nincsenek nagy konfliktusok, nagy drámák, csak elfogadás van. Tökéletes egységet alkotnak. Az élet számukra egy végetnemérő játék.” (Gyulay Eszter, rendező)

Fotó: Ács István

Játsszák: Katona László, Jankovics Anna, Jaskó Bálint.

Jelmez: Pirityi Emese. Díszlet: Játéknap Csapat. Bútor: Redone Projekt. Mozgás: Méhes Csaba. Zene: Marton Róbert. Dalszöveg: Marton Róbert és Dániel András. Fény, hang: Ács István. A rendező munkatársa: Fábián Ilona. Színpadra alkalmazta és rendezte: Gyulay Eszter.

Külön köszönet Lengyel Csabának, Túri Lajosnak, Gyulay Erikának és Szabó Lászlónak.