Négy bemutatóval készül A Vadász Esélye színházi alkotóközösség

2020 október 07. szerda, 10:38

A Vadász Esélye 2019-ben alakult budapesti színházi alkotóközösség, melyet három Marosvásárhelyen végzett alkotó, Bélai Marcel, Gaál Attila Csaba és Kozma Gábor Viktor vezet.

Csongor és Tünde

A Vadász Esélye társulat ajánlója:

A társulat identitását egy erős autoritással rendelkező személy helyett, a folyamatos kutatás közös igénye formálja. A Vadász Esélye név Pilinszky Jánostól származik. A színházi előadások létrehozása mellett színházpedagógiai és alkalmazott színházi tevékenységek szervezését és vezetését is fontos feladatuknak tekintik.

Az Őze Lajos Művészeti Iskolában 2020-tól rendszeres dráma foglalkozásokat tartanak. Gaál Attila Csaba vezetésével idén első alkalommal került megrendezésre a pályakezdőkre fókuszáló összművészeti fesztivál, a Fiatalok Szabadtéri Színpada. A közös tevékenységeken túl Kozma Gábor Viktor a 2020-21-es tanévtől a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film tanszékén tanársegédi pozíciót tölt be.

A Bélai Marcel által rendezett Csongor és Tündét megújult szereposztásban tovább játsszák, legközelebb november 25-én és 26-án. Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában, valamint a Jegy.hu oldalon.

999

A 2020-21-es évadra négy bemutatóval készül A Vadász Esélye

A 999 című produkciót 2020. november 4-én mutatják be a Trafóban, Kozma Gábor Viktor első rendezéseként. A Szerb Antal Színházzal koprodukcióban készülő közösségi alkotás célja, hogy az ember okozta klímaválságot és annak lehetséges hozadékait olyan kontextusba helyezze, amely egyszerre képes rámutatni a helyzet komolyságára és abszurditására. Egy minden elemében játékos, görbe tükröt képzeljünk magunk elé, melyben jól megfér a leleményes ember felmagasztalása, de hanyagságának bírálata is. Talán érdemes eljátszani egy olyan jövő gondolatával amelyben az ember az extrém életkörülmények ellenére is megpróbálja fenntartani jól megszokott kényelmét. Az előadás az NKA támogatásával jön létre, további partnere a Greenpeace Magyarország.

Az Iszméné című előadás próbái ebben az évadban folytatódnak. Bélai Marcel rendezését a Radnóti Miklós Színház fogadja be az évad második felében. Az előadás a Labdakida ház kihalásának történetét követi végig Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész szövegeit felhasználva. A család utolsó túlélőjének, Iszménének a szemszögéből, retrospektív módon tárulnak elénk az események. A családtagok egymást sújtó átkai vég nélkül ismétlődnek és beteljesednek. Ebben az önsorsrontó és könyörület mentes közegben nő fel Iszméné. Az előadás a megbocsátás lehetőségeit, a családi minták, traumák felülírását és az azokon való túllépés kérdéseit járja körül. Az előadás az NKA támogatásával jön létre.

A társulat logója, tervezte: Csóka Laura

Az AMORALITY munkacímmel készülő “devised theatre” projekt bemutatója az évad második felében várható Kozma Gábor Viktor és Bélai Marcel közös rendezésében. Az előadás kiindulópontját két középkori mű az Akárki és a Haláltánc adják. Érvényes-e ma a valamibe vetette feltétlen hit a poszthumán, virtuális élet függvényében? Az előadás egzisztencialista kérdésfelvetései abból a nem leplezett döbbenetből fakadnak, amelyeket a közelmúlt eseményei, a világjárvány és a globális felmelegedés, a technika elképesztő fejlődése által kialakuló szorongás jelentenek. Ha Elon Musk feltölti tudatát egy felhőbe, akkor a halál előtt megszűnik egyenlőnek lenni a többi emberrel? Lehet, hogy eljön a madáchi falanszter, és az ember kijátssza a végső hatalmat, a halált? Hova helyezzük magunkat ebben a zavaros korban, van-e bármi moralitás még az emberi életben? Egyáltalán, emberi-e még így az élet? Az előadás támogatója a Parastudio és a röszkei Páduai Szent Antal Plébánia.

A TE KARANTÉNNAPLÓD reflektálni kíván a koronavírus-járvány mindannyiunkat érintő, megváltozott körülményeire. Mindennapjaink a folyamatos újratervezés jegyében zajlanak, kiszámíthatatlan időre elszigetelődünk egymástól. A Vadász Esélye megnyitva az alkotói folyamatot, egy közös karanténtörténet megírására invitálja a nézőket. Ehhez továbbra is várják a bármilyen digitális formában rögzített karantén élményeket a atekarantennaplod@gmail.com-ra. A téma kötetlen és szabadon választható, a mindennapok teljesítendő rutinja, vagy éppen újdonságként ható extremitása egyaránt érdekessé válhat. Az előadást Gaál Attila Csaba rendezi.

Iszméné

Az alkotóközösség a jelenlegi helyzetet szem előtt tartva, arra törekszik, hogy az előadások és bemutatók minél szélesebb közönséghez el tudjanak jutni.