Pofon – Újabb ősbemutatót tart a KV Társulat a Trafóban

2020 október 13. kedd, 9:55

A családon belüli erőszakról szóló darabot Kovács D. Dániel rendezi, a szövegkönyvet a társulat improvizációinak felhasználásával Zsigó Anna írta.

Az alkotók ajánlója:

Az etűdös szerkezetű darab a családon belüli erőszakra adható intézményi válaszokat vizsgálja.

„A magyar nők átlagosan 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak. Ekkor 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak.” (nokjoga.hu)

Az erőszak áldozatai – ha egyáltalán lehetőségük van segítséget kérni– kafkai útvesztőbe kerülnek. Ki fog nekik hinni a vak komondorok országában? Az előadás egyaránt szól a bántalmazott nők kiútjáról és a segítő háló lehetőségeiről és korlátairól.

Fotó: KV Társulat

A családon belüli erőszakot elszenvedő áldozatok flippergolyóként pattannak egyik intézménytől, segítő hálózattól, jogvédő szervezettől a másikig, és könnyen esnek vissza kilátástalan helyzetükbe. Ennek oka az intézményrendszerek eszközeinek korlátozottsága mellett az áldozatok fenyegetettsége.

A különböző élethelyzetek fragmentumként villannak fel, kerülnek zsákutcába, majd újabb és újabb töredékek követik őket.

Zsákutca. Labirintus. Flippergolyó.

És mégis bele kell vágni és elindulni az útvesztőben, még ha a happy end helyett legfeljebb csak egy másik elviselhetőbb lét formálódik.

A Pofon sajátos humorát a bürokratikus útvesztő képtelenségei adják. Az áldozattal szabad, sőt kell is együtt nevetni. A humor mint túlélő eszköz jelenik meg a darabban.

Az alkotás a próbafolyamat során, az alkotók közös gondolkodása mentén folyamatosan formálódott. A POFON születését alapos kutatómunka, interjúk sora előzte meg. Köszönet az együttműködésért az ORFK és a BRFK munkatársainak.

Közreműködők: Domokos Zsolt, Háda Fruzsina, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina.

Író-dramaturg: Zsigó Anna. Látvány: Horváth Jenny. Zene: Csizmás András. Rendező: Kovács D. Dániel.

Bemutató: 2020. október 14. 20 óra
Helyszín: Trafó, Klub