Benne vagy – Két villámkérdés Kovács Dániel Ambrushoz

2020 október 27. kedd, 8:10

A Neptun Brigáddal 2019 tavaszán mutatta be a Benne vagy című előadást.

Benne vagy / Fotó: Gulyás Dóra

A darabot Kovács Dániel Ambrus írta és rendezte. A színdarab karaktereit és történetét a színészekkel együtt építették fel, majd a színészek improvizációit felhasználva írta meg a drámaszöveget.

Az előadás azóta műsoron van és egy év alatt szép elismeréseket, szakmai sikereket is begyűjtött. A darab bekerült a magyar irodalmat promotáló kiadványsorozat frissen publikált kötetébe amely az elmúlt évek 10 legjobb kortárs drámáját vonultatja fel.

Az idei Vidor Fesztiválra is meghívást kapott az előadás, ahol két díjjal is jutalmazták: a darab Szilvije, Messaoudi Emina a legjobb női epizódalakításért SMERALDINA-Díjban, Ficzere Béla pedig Tibi karakterének megformálásáért BRIGHELLA-Díjban részesült.

Kovács Dániel Ambrus / Fotó: Bach Máté, Petofi Literary Fund

Villáminterjú:

Te hogy látod, mitől működik a Benne vagy?

Talán attól, hogy egy olyan kérdés van ennek a fekete komédiának a fókuszában, amit mindannyian a bőrünkön érzünk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hiába játszódik egy Isten háta mögötti lábtörlőgyárban a történet, a közönség nagyon tud az előadással menni. Többen mondták, hogy ők “ismerik” ezeket a figurákat.

Működhet ez az ismerősség angol nyelven, egy külföldi közegben is?

Bízom benne, hogy vannak a darabnak olyan rétegei, amelyek igen. Bár a mi mai magyar valóságunk lehet, hogy ott inkább egy groteszk, szürreális sztoriként hat.

Benne vagy előadás legközelebb október 28-án 19.00 órától a Jurányi Házban.