Stream, színház, muzsika – Online Újságmúzeum az Átriumból

2020 október 28. szerda, 7:30

Eredeti tartalommal kezdi meg streamközvetítését az Átrium: a korabeli lapok békebeli történeteit feldolgozó Újságmúzeum Live-ot, Sal Endre és Réczei Tamás estjét online láthatják az érdeklődők.

Az Újságmúzeum Live a több mint 140 ezer követővel büszkélkedő Újságmúzeum Facebook-oldal élőszereplős változata. 

Fotó: Átrium

A darabban az Újságmúzeum gazdája, Sal Endre, illetve Réczei Tamás író mellett Huzella Júlia és a Ketrec zenekarának zongoristája, Grósz Zsuzsanna előadásában csendülnek fel a korabeli kuplék, sanzonok, operettdalok, amelyek a korabeli híreket színesítik. A havi rendszerességű sorozat a huszadik század Budapestjének rejtett, ám annál izgalmasabb történeteit eleveníti fel.

Fotó: Átrium

Az október 29-i előadás az 1920-as, 1930-as évek ma már talán kevésbé ismert – ám akkoriban a közvéleményt meglehetős izgalomban tartó – címlaptörténeteiből válogat: mit jelent Beöthy László, egykori színigazgató szállóigéje, a „Nem vagyok én Nopcsa Elek”? Miért a szigeti Nagyszállóban lakott Lajtai Lajos zeneszerző? Hogyan függ össze az uncili-smuncili és a taps? Hogyan láttatta Kosztolányi a korabeli New York kávéházat? Valóban színészeket szerződtettek a cigányzenekarokba? Milyen áron vált el Fedák Sári Molnár Ferenctől? És még számos érdekes címlaptéma kerül elő a kávéházi asztal mellett. 

Jegyek az online eseményre itt kaphatók.