A STEREO AKT workshopokat és szakmai gyakorlatot hirdet az SZFE diákjainak

2020 november 03. kedd, 7:48

A STEREO AKT a 2020-21-es évad során alternatív szabadegyetemi workshopokat és szakmai gyakorlatot hirdet az SZFE diákjainak.

A STEREO AKT felhívása:

“Senki nem tudja, hogy mi lesz az SZFE sorsa, de az biztos, hogy a diákok önrendelkezésért és a független, szabad tanulásért folytatott küzdelme még jó ideig tartani fog.

A STEREO AKT-tal 2013-as megalakulásunk óta a magunk útját járjuk, javarészt intézményesített kereteken kívül. A független lét, és az abból adódó alkotó szabadság megköveteli a rendhagyó, innovatív hozzáállást és munkamódszereket. Mára többé kevésbé biztosítani tudjuk, hogy azzal dolgozhatunk együtt, akivel szeretnénk és olyan módon, amit az adott művészi cél és ügy megkíván.

Társulatunk szeretne aktív szerepet vállalni és egy építőkocka lenni az intézményes oktatást kiegészítő, támogató alternatív szellemi műhelyek kialakításában, mert a színházi alkotók következő generációjának ügye minden ma aktív színházcsináló felelőssége. Ezért nem hivatalos szakmai gyakorlatot, és az év során rendszeresen jelentkező tematikus kurzusokat, workshopokat hirdetünk, aminek a keretében szakmai alapú munkát, tudáscserét kínálunk az SZFE diákjainak.

A társulatunkban csapatmunkában dolgozunk olyanokkal, akik maguk is önálló alkotó emberek különböző területekről, így rengeteg kreatív energia van, amit szívesen megosztanánk veletek, hogy kölcsönösen inspiráljuk egymást.” (Boross Martin személyes ajánlása)

A műhelymunka során többféle részvételt biztosítunk:

Rendszeresen jelentkező gyakorlati workshopok a társulat tagjainak vezetésével és közreműködésével. Minden résztvevő azonos felelősségű alkotóként vesz részt a műhelymunkán – nem számít, hogy ki melyik színész/rendező/dramaturg/drámainstruktor stb. szakra jár az egyetemen – ezeken a workshopokon mindenki ugyanolyan alkotó szerepkörrel vesz részt. Nincs produkciós kényszer, nyilvános munkabemutató, szabad az út a nyílt, mégis elmélyült kísérletezés irányába.

A workshopok időpontja: pár órás, hétvégi alkalmak 2020. november – 2021. március között, összesen kb. 10 alkalom. Helyszíne: Auróra Közösségi Ház és Kulturális Központ. A workshopokon részt lehet venni változó rendszerességgel vagy akár csak egy-egy alkalommal is.

Témák a teljesség igénye nélkül:

  • kortárs (pl. dokumentarista, helyszínspecifikus, installatív, részvételi színházi) formák;
  • kollektív kreáció, koncepció írás és jelenetkészítés csapatban
  • mozgás tréning
  • együttműködés alkalmazott művészetekkel (világítás, hang-design, videó, animáció)
  • hangi improvizáció

Workshop vezetők:
Boross Martin – rendező
Borsos Luca – színész, drámainstruktor
Göndör László – színész, színházi alkotó
Raubinek Lili – táncos, koreográfus
Tara Khozein – énekes
Ásmány Zoltán – motion designer, animációsfilm-készítő
Bartha Márk – zeneszerző, hang-designer
Bredán Máté – fénytervező

Két soron következő budapesti produkciónkhoz csatlakozhatnak gyakornokként a jelentkezők:

  • A Kelet-európai piknik című produkcióinkhoz (2020. december – 2021. január) elsősorban SZÍNÉSZ, DRAMATURG, valamint RENDEZŐ ASSZISZTENS szerepkörökben,
  • A Kolónia munkacímű produkcióhoz (2021. március-április) elsősorban (ZENÉS)SZÍNÉSZ gyakorlatra várjuk a jelentkezéseket!

Bővebb leírás a készülőben lévő produkciókról itt található.

Felhívásunk az SZFE jelenlegi diákjainak szól! Túljelentkezés esetén a kitöltendő kérdőív és a személyes találkozók alapján dolgozzuk ki, hogy hány résztvevővel és kikkel indítjuk el az első workshopokat.

A jelentkezés menete egy kérdőív kitöltése, valamint egy bemutatkozó fórumon való részvétel, ahol részletesebben bemutatásra kerül a STEREO Műhely koncepciója és a workshopok. Jelentkezési határidő: november 8. éjfél.