Évadzáró Képmás-estek zenés költészettel, színházzal és gyógyító női hangokkal

2020 november 04. szerda, 8:23

Novemberben az évad utolsó állomásához érkezik a Képmás-estek sorozata, melynek művészvendégei ezúttal Lackfi János, Gryllus Dániel és Lovász Irén lesznek.

A közönség e hónapban sem nélkülözi majd a rendhagyó színházi élményeket: a „Kalap” című előadás és a hozzá kapcsolódó beszélgetés a társadalom számára szokatlan, ritka állapotban élő emberek szemszögéből láttatja a világot.

A szervezők ajánlója:

2020. november 4-én 19 órától, a Hagyományok Házában a hazai művészvilág két ismert arca lesz Szám Kati főszerkesztő beszélgetőpartnere: a több mint fél évszázada működő Kaláka együttes egyik alapítója, a 70. születésnapját ünneplő Gryllus Dániel és lassan az „5. X-be” érkező Lackfi János író, költő. Az est során nemcsak a kerek férfiévfordulókról, a megült és elhalasztott ünnepekről lesz szó, hanem arról is, mi minden születhet egy irodalomszerető zenész és egy zeneszerető költő barátságából. Részletek és regisztráció ide kattintva.

Nem egyszer okoz fejtörést, problémát, hogy egy mozgásában korlátozott embertársunknak hogyan segíthessünk megfelelőképp, azt pedig talán még nehezebb megértenünk, ha valakinek másképp működik az agya, mint a többségnek. Mit tehetünk, hogy az ezekben a nem szokványos állapotokban élők, például afáziások, Asperger- vagy Tourette-szindrómások, ne szigetelődjenek el? November 25-én 18 órától a Várkert Bazár Rendezvénytermében egy rendhagyó színházi estnek lehetnek a nézők részesei, amely többek közt e kérdésekre is keresi a választ. A Nézőművészeti Kft. „Kalap” című előadása segít abban, egy ideig egy másik szemüvegen át láthassuk a világot, a meghívott vendégek – Gyulay Eszter, az előadás rendezője és Dr. Kollárovics Nóra gyermekpszichiáter – pedig segítenek eloszlatni előítéleteinket és konkrét válaszokkal is szolgálnak. Részletek és regisztráció ide kattintva.

Fotó: Ács István

Az év utolsó Képmás-estjét a Hagyományok Házában november 30-án 19 órától rendezik meg „Gyógyító női hangok” címmel. A program keretében többek közt megtudhatjuk, hogy milyen szerepet tölt be a népművészet (népzene, népköltészet) a mai nőkép formálásában, és hogyan változtak meg a női feladatok és a nőkkel szembeni elvárások a XXI. századra. Dr. Lovász Irén néprajzkutatóval, népdalénekessel és dr. Pászthy Bea orvos-pszichoterapeutával Szám Kati főszerkesztő beszélget. Részletek és regisztráció ide kattintva.

Az esteken való részvételre előzetes regisztráció alapján van lehetőség. Belépő az aktuális havi Képmás magazin, amely a helyszínen is megvásárolható. A járványügyi helyzetre való tekintettel, a szervezők arra kérik a közönséget, hogy lehetőség szerint érkezzen meg a programkezdés előtt fél órával. A bejáratnál a biztonsági őr testhőmérsékletet mér. A résztvevők biztonsága érdekében a kihelyezett kézfertőtlenítők és a maszk használata kötelező, az utóbbi az előadás időtartama alatt is. A szükséges 1,5 méter távolság betartása a nézőtéren a beépített széksorok közti megfelelő helyek kihagyásával lehetséges.

A KÉPMÁS-ESTEKRŐL

Az esteknek immár évtizedes hagyományuk van. Szórakoztató, feltöltő programok, művészi produkciókkal és beszélgetésekkel, vendégei ismert arcok (szakemberek, művészek, népszerű véleményvezérek), akik retusálás és szerkesztés nélkül jelenhetnek meg a közönség előtt. A Képmás-estek tematikája a családra, az emberi kapcsolatokra, a közösségekre fókuszál. Az egyes alkalmak a Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány közös szervezésében valósulnak meg.

Az idei évben a Várkert Bazár és a Hagyományok Háza mellett, Kápolnásnyéken a Halász-kastélyban, a Balaton-felvidéki Kőfeszten, illetve a szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál keretében rendeztek szabadtéri Képmás-esteket. A járványügyi helyzetben a szervezők három est-felvételt is készítettek, melyet csatornáikon elérhetővé tettek a közönség számára, ezen felül pedig hét újraszerkesztett, tematikus Online Képmás-estet is nyilvánosságra hoztak, melyekben új megvilágításba helyezték a korábbi alkalmakat.