Találkozások Online címmel írtak ki pályázatot a virtuális térben megvalósuló előadásokra

2021 március 01. hétfő, 19:02

Rendhagyó pályázatot írt ki a Találkozások tehetségprogram keretében a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció; kifejezetten az online térbe készülő produkcióterveket várnak március közepéig, pályakezdő rendezőktől.

A szervezők célja a generációk találkozását segíteni, ezért a készülő produkciókban két pályakezdő és két tapasztalt előadóművészeti területen alkotó szakember közös munkáját támogatják. A pályázat korábbi alapfeltételei megmaradtak, így a megvalósuló előadásban két művész szerepelhet, akik között legalább két generációnyi a korkülönbség – olvasható a Manna Produkció MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, 2015 óta minden évben meghirdetik a Találkozások tehetségprogram pályázatát. A sorozat produkcióinak létrehozásában a korábbi években olyan neves művészek vettek részt, mint Udvaros Dorottya, Gőz István, Tordai Teri, Igó Éva és Nyakó Júlia.

A rendezők, akiknek lehetőségük nyílt részt venni a programban, kaptak egy színházi teret a Bethlen Téri Színháztól és szakmai, menedzsmenti támogatást a Manna Produkciótól. Az előadás megvalósításához szükséges forrásokat a mentorprogram keretében már az alkotókkal együtt pályázták, az elkészült produkciókat közösen nevezték országos fesztiválokra.

A közelmúltban Valcz Péter, Csábi Anna, Cseh Judit, Gerencsér Anna és Dézsi Fruzsina rendezései számos helyszínen vendégszerepeltek a rendszeres repertoárjátszás mellett és több fesztiválmeghívást is kaptak. A vírushelyzetre reagálva ebben az évadban kifejezetten az online térben megvalósuló előadásötleteket várnak a szervezők és most először tematizálták is a pályázatot, amelynek mottója a “találkozás” lett.

A közleményben Gáspár Annát, a Manna Produkció vezetőjét, a sorozat mentorát idézik, aki elmondta: az elmúlt hónapokban izgalmas megoldásokat látott arra, hogyan használja a most pályára lépő rendezőgeneráció az online tér adta lehetőségeket.

A pályázatban nincs műfaji meghatározás, színház, tánc és összművészeti projekt is beadható. A pályázó rendezők számára egyedüli kitétel, hogy olyanok jelentkezhetnek, akik még nem állítottak színpadra háromnál több egész estés produkciót. Azokat is pályakezdőnek tekintik, akik új műfajban próbálják ki magukat. Előnyt jelent a kiírás szerint, ha a projekt sokoldalúan használja az online tér adta lehetőségeket, ha biztosítja az interaktivitást a közönség és a szereplők között és bármilyen formában reagál a közelmúlt és a jelen történéseire.

A projektek megvalósításához a pályázóknak mentor rendezőket is meg kell nevezniük. A sorozat korábbi előadásainak mentori feladatait többek között Zsótér Sándor, Jordán Tamás, Mészáros Márta, Szikszai Rémusz, Vajdai Vilmos és Hegedűs D. Géza vállalta.

A Találkozások – Online részletes pályázati kiírása itt érhető el. A pályázatokat online kell benyújtani, március 16-i beadási határidővel.

(MTI)