Három ország sérült társulata találkozott az online térben

2021 április 24. szombat, 4:22

March of March volt a címe az online performansznak, amelyet márciusi workshopja alkalmával készített a budapesti Baltazár Színház, a lengyelországi Teatroterapia Lubelska és a szlovákiai Mestské Divadlo z Pasáže a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.

A pandémia miatt többször elhalasztott budapesti workshop került át az online térbe, amely nagy kihívás elé állította a résztvevőket. Az alapvetően mozgásra és koreográfiára épülő közös munka bonyolult technikai apparátust és sok technikai szakembert igényelt, ám az öt nap alatt bebizonyosodott, hogy bár az online forma sok szempontból kevesebb, mint az élő találkozás, más szempontból új kísérletekre, szokatlan művészi megközelítésekre ad lehetőséget. A workshopon külön térben, de mégis egymást figyelve, egymásra reagálva táncolt a három ország három társulata, az élőzenét ehhez a Teatroterapia Lubelska zenésze, Piotr Kiliański szolgáltatta Lublinból, a budapesti helyszínen Elek Dóra és Farkas Dorka, Lublinban Maria Pietrusza-Budzyńska, Banská Bystricán Eva Ogurčáková segítette a színészek munkáját.

A March of March, avagy Márciusi Menet, amelyet a három színház a pandémia időszaka előtt egy látványos flashmobnak tervezett volna a Hősök terén, a jelen járványügyi helyzetben újraértelmeződött. A közös gondolkodás központjában álló tavaszi megújulás témája talán sosem volt annyira aktuális, mint most. Az online forma arra hívja fel a figyelmet, milyen nagy szükségünk van a változásra, az új utak keresésére, a videón látható performansz pedig arra, hogy legalább ilyen fontos az örökérvényű értékeink, és ezek közül is főképp a szeretet, az egymás felé való nyitottság megőrzése. Így a változás és a megőrzés egyként segít mindannyiunkat, hogy egy jobb világot teremthessünk az elkövetkező időszakban.

A performaszról készült rövidfilm a Baltazár Színház Vimeo oldalán itt található: https://vimeo.com/538497013
A performanszról készült rövidfilm a Baltazár Színház Youtube csatornáján itt található: https://youtu.be/iaB5LCEL7w0

További információk a workshopról:
http://baltazarszinhaz.hu/visegrad-project/