Megtartották Az elnök szabadsága olvasópróbáját a Rózsavölgyi Szalonban

2021 április 27. kedd, 4:10

Puccskísérlet Mihail Gorbacsov ellen, aki éppen rövid szabadságát tölti a krími nyaralójukban a családjával. A darabot Raisza Gorbacsova naplója ihlette, általa tudjuk pontosan, mi zajlott a színfalak mögött.

Ajánló:

RAISZA: Sietnek, Misa.
MIHAIL: Kapkodnak.
RAISZA: Vajon miért sietnek?
MIHAIL: Gondolom, ezzel akarnak rám ijeszteni. Nem sikerül.
RAISZA: Nem hát…

Fotó: Kallus György

A berlini fal már nem áll. Gorbacsov befejezte beszédének megírását, két nap múlva kell majd elmondania, hogy a tagköztársaságok ugyan laza szövetségben maradnak, de maguk választhatnak saját vezetőt. Békésnek tűnik a helyzet, nyugodtnak a tenger.

Ám a KBG fegyveresei körbeveszik a házat, Gorbacsovot és családját lényegében házi őrizetbe helyezik, hermetikusan elszigetelik őket, semmiről sem tudnak, a moszkvai rendkívüli állapotról sem. Gorbacsovot lemondásra szólítják fel, közben kifelé azt terjesztik, az egészségügyi állapota miatt nem tudja ellátni a feladatát. A puccskísérlet első napja, 1991. augusztus 18-a, történelmi nappá vált – egy óriásrendszer bukásának előestéjévé.

Az angol Penny Gold Az elnök szabadsága című darabja 1991. augusztus 18-ával indul. A drámaíró „feszült politikai és családi drámává” (Sunday Times) formálta a puccskísérlet óráit.

Szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter. Látvány: Enyvvári Péter. Jelmez: Cselényi Nóra. Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián. Rendező: Sztarenki Pál.