A Kertész utcai Shaxpeare-mosó a legjobb előadás a kritikusok szerint

2021 augusztus 06. péntek, 15:17

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján a Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás díját. A Színikritikusok díja átadó gálájára szeptember 12-én kerül sor a Bethlen Téri Színházban.

A Színházi Kritikusok Céhe idén szeptemberben 42. alkalommal adja át a Színikritikusok díját. Mivel az elmúlt időszakot a koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta, a céh tagjai ideiglenesen átalakított kategóriákban a 2019/2020-as és a 2020/2021-es évadok emlékezetes és fontos teljesítményeit ismerik el. További változás, hogy idén nem a jelöltek listáját, hanem a díjazottak nevét hozzák nyilvánosságra a díjátadó est előtti hetekben.

Kertész utcai Shaxpeare-mosó / Örkény Színház / Fotó: Horváth Judit

A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Szakács Györgyi jelmeztervező kapja. Posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt. Kurázsi díjjal ismerik el a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, oktatóit és dolgozóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért. A Trafó – Kortárs Művészetek Házát a lezárások alatti online jelenlétért a Színikritikusok díja különdíjával ismeri el a szervezet.

2021-ben a legígéretesebb pályakezdő díját Nagy Péter István kapja. A legjobb színészi alakítás díját az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásában a címszerep megformálásáért Béres Márta kapja.

A legjobb előadás díját a William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája, Závada Péter átirata és a Társulat improvizációi alapján készült Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja. Az Örkény Színház előadását 2019. szeptember 28-án mutatták be, rendezője Bodó Viktor.

Az előző évek gáláihoz képest szerényebb, de meglepetésektől és műsortól nem mentes ünnepségre 2021. szeptember 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a Bethlen Téri Színházban, az eseményt Facebook-oldalukon élőben közvetítik.