Fesztiválszereplésekkel indul a KVTársulat 14. évada

2021 szeptember 05. vasárnap, 4:07

Az augusztusi Thealter Fesztivál szereplés után a tatabányai Most Fesztiválra is meghívást kapott a Miért lett R. úr ámokfutó? című előadásuk, a Terike & Irén budapesti road-movie pedig az eSzínházi Fesztivál programjában lesz látható szeptember 17-26 között.

A KVTársulat ajánlója:

Erős évadot hirdet a Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina nevével fémjelzett független társulat. 3 új bemutató mellett 8 repertoár előadás, egy speciális vándorprojekt, vidéki és határontúli vendégjátékok, akadálymentesítés, együttműködés az ORFK Bűnmegelőzési Osztályával, és izgalmas szakmai programok szerepelnek a társulat új évadában.

A KVT műsorán marad a díjnyertes MÉDEIA, a Kedves én!, a nagysikerű Lenni vagy nem! a Terike & Irén, a Pofon, a Kiállok érted, és a szintén díjnyertes Függésben. A társulat Miért lett R. úr ámokfutó? című előadása, ami Fengler-Fassbinder forgatókönyvén alapul, pedig egy különleges vándorprojekt keretében több budapesti színházban lesz látható.

Fotó: KVTársulat

A KVTársulatra jellemző női látásmód, kortárs szövegek, aktuális társadalmi témák feldolgozása jelen lesz a 2021/22 évadukban is. Első bemutatójuk a Kiállok magamért a Láthatáron Csoporttal koprodukcióban valósul meg Czukor Balázs rendezésében. A premier október 15-én lesz a KuglerArt Szalonban. A Kiállok magamért c. előadás olyan gyermekotthonban nevelkedett felnőttekkel készült mély interjúk alapján jött létre, akiknek az élete pozitív példát mutat és inspirációt jelenthet az otthonos fiataloknak. Az előadást a Kiállok érted projekthez hasonlóan gyermekotthonokban fogják játszani országszerte, de emellett Budapesten is látható lesz.

Az új bemutató mellett prevenciós és társadalomérzékenyítő ifjúsági programjukat is folytatják ősszel. A fiatalkori prostitúcióval foglalkozó Kiállok érted című előadásuk, a Láthatáron Csoporttal közös munkájuk, a Stúdió K-ban marad műsoron, emellett több vidéki városban lesz látható az ORFK bűnmegelőzési osztályával együttműködésben. A szakmai program innovációja, egy külön rendőröknek készült érzékenyítő projekt, ami októberben valósul meg Budapesten. A díjnyertes Függésben és az eredeti II. világháborús kamasznaplókon alapuló Kedves én! című ifjúsági előadásuk Szlovákiában vendégszerepel az ősz folyamán.

Az évad második felében két bemutatóval is jelentkezik a KVT. 2022 februárjában, egy Pulitzer-díjas nagyszerű fiatal amerikai írónőt ismertetnek meg a magyar közönséggel. Annie Baker Tükörképjáték című színdarabját Magyarországon elsőként mutatják be, Dohy Balázs rendezésében, a dramaturg Komán Attila -mind a ketten végzős SZFE hallgatók. A Tükörképjáték a szerző egyik korai darabja, ami egy drámacsoport belső dinamikájának alakulását követi végig. Baker rendkívül érzékeny módon ábrázolja a szorongó karakterek ki nem mondott tragédiáit, miközben olyan kérdéseket feszeget, mint hogy alkalmas-e a színház traumafeldolgozásra, az élet jobbá tételére, vagy egyáltalán bármire. Mi a színház szerepe ma? Ez a kérdés, most, hogy sokáig lényegében színház nélkül maradtunk a járvány miatt, aktuálisabb, mint valaha.

2022 májusában a k2 társulattal koprodukcióban egy izgalmas együttműködés ősbemutatója lesz a TrafóKlubban, amit Fábián Péter rendez. A nők ünnepe munkacímű előadás fókuszában a nők politikai szerepvállalásának kérdésköre áll. Még a legfejlettebb demokratikus államok kormányaiban sem arányos a nemek aránya. Mintha még mindig tartaná magát az a “középkori” közhiedelem, hogy a politizálás és a közélettel való foglalkozás a férfiak dolga. A projekt három arisztophanészi remekmű, a Lysistraté, a Nőuralom és a Nők ünnepe című komédiák alaphelyzetét alapul véve keresi a választ arra a kérdésre, vajon milyen hatással volna közéletünkre, ha egy nap átvennék a hatalmat a nők.

A Társulat 2021/22-es évadában a bemutatók és repertoár előadások mellett is kiemelt szerep jut az akadálymentesítésnek és online platformon is elérhetőek lesznek bizonyos előadásaik.