Mit ér, ha? – Zenés női varieté a mulandóságról

2021 szeptember 15. szerda, 6:14

Szeptember 17-én mutatja be a független színházi társulás, a Láthatáron Csoport legújabb darabját, a Mit ér, ha? című zenés női varietét, amely olyan témákkal foglalkozik, ami minden nőt érint vagy érinteni fog előbb vagy utóbb. Sőt! Nem csak a nőket, a férfiakat is!

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Az előadás az életközepi válság (midlife crisis) problémáit vizsgálja meg női szemszögből nézve. A színdarab körbejárja az ilyenkor felmerülő fájdalmas, de valós kérdéseket: mit ér a nő, ha elmúlt 40? Mit ér a nő, ha már nem fiatal? Ha már nem olyan vonzó? El tudja-e fogadni önmagát a változásban, szembe tud-e nézni saját félelmeivel, vágyaival? Van-e ereje az élete az élete megváltoztatáshoz?

A zenés varietében egymáshoz kapcsolódnak etűdök és zenés, táncos dalbetétek egyaránt. Az előadásban szereplő öt, egymástól teljesen különböző női karakter életútja keresztezi egymást az élet legkülönfélébb helyzeteiben. A darab hangvétele (témájából is fakadóan) intim és személyes, és noha maga az öregedés és az elmúlás nem igazán könnyed témák, az előadás mégis, vagy talán éppen ezért humorral átitatott.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Feuer Yvette, a Láthatáron Csoport művészeti vezetője, a darab egyik szereplője elmondta: “Embert próbáló feladat szépen, bölcsen öregedni, elfogadással, elengedéssel. Hogy önmagunknak és másoknak is kicsit megkönnyítsük, hogy rálássunk és nevetni is tudjunk talán olykor-olykor, létrehoztuk ezt az előadást. Reméljük ad majd örömöt is és némi gondolati muníciót.”

A darab premierje szeptember 17-én, első előadása pedig másnap, szeptember 18-án lesz látható a Jurányi Házban.

Szereplők: Álmosd Phaedra, Feuer Yvette, Manyasz Erika, Romankovics Edit, Szalontay Tünde

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Rendező: Romankovics Edit
A színészek improvizációja alapján írta: Romankovics Edit es Zsigo Anna
Dramaturg: Zsigó Anna
Zeneszerző: Fűri Anna
Dalszövegek: Kiss Judit Ágnes
Koreográfus: Hód Adrienn
Látványterv: Horváth Jenny – Komesz Borbála